Ramsj

J.Th. Houwink ten Cate & N.K.C.A. in 't Veld: Fout. Paperback, Sdu 1992, van ƒ 34,90 voor ƒ 8,95. De Slegte.

De stroom oorlogsboeken in de ramsj is voorlopig nog niet uitgedroogd. Fout bevat uitgeschreven tv-interviews van NSB-ers die voor het eerst vertellen over hun leven tijdens de bezetting. In Duistere zaken beschrijft Ted Schouten de infiltratie en collaboratie van Nederlandse ondernemingen in oorlogstijd (van ƒ 39,50 voor ƒ 12,50 bij Scheltema). Dick Schaap schreef een studie over Nederlandse trawlers in Engeland in W.O. II onder de titel Odyssee van de Hollandse vissers (van ƒ 34,50 voor ƒ 9,95 bij de De Slegte). Voor wie inmiddels de buik vol heeft van al die oorlogsboeken schreef I.D. Verkuil De grote illussie, een beknopte studie over de Nederlandse vredesbeweging na 1945 (bij De Slegte van ƒ 19,90 voor ƒ 4,95).

    • Ewoud Sanders