Prijzen voor consument zijn licht gestegen

De prijzen voor de consument zijn in oktober met gemiddeld 0,1 procent gestegen. De lichte stijging deed zich bij vrijwel alle producten voor. Vergeleken met een jaar eerder lagen de prijzen in oktober 2,3 procent hoger. In september was dat nog 2,5 procent.

De inflatiecijfers van oktober heeft het CBS voor het eerst gebaseerd op het goederenpakket 1995. Tot nu toe waren de cijfers gerelateerd aan het pakket goederen en diensten van 1990. Om de vijf jaar past het CBS dit pakket aan om rekening te houden met het veranderde bestedingspatroon van huishoudens en het verschijnen van nieuwe producten.

De inflatie in Nederland ligt momenteel boven het gemiddelde in de EU. Volgens de geharmoniseerde index bedroeg de inflatie in Nederland sinds oktober vorig jaar 2,4 procent. De gemiddelde prijsstijging in de EU bedroeg tussen september 1996 en september dit jaar 1,8 procent. Dit is het meest recente Europese cijfer.