Prijzen-inflatie

Ook in de literaire prijzenwereld heeft de inflatie de afgelopen jaren haar werk gedaan. Naar aanleiding van de uitreiking van de Generale Bankprijs, twee weken geleden, werd de vraag al opgeworpen of er langzamerhand niet te veel Grote Prijzen zijn. Volgende week vrijdag gaat de discussie ongetwijfeld verder tijdens het symposium Kruis of munt: literaire prijzen in Nederland, dat de Haagse Jan Campertstichting organiseert ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan.

Het thema van het debat stond al langer vast maar is extra actueel geworden door de bezwaren van schrijvers tegen het mediacircus rond de nominaties - allemaal voor een handvol 'pokon voor de fiscus', zoals winnaar A.F.Th. van der Heijden het prijzengeld noemde.

'Het zou mooi zijn als er één grote boekenprijs kwam in plaats van de drie commerciële prijzen van het moment (Libris, Gouden Uil en Generale Bank, red.)', zegt Anthony Mertens. 'Je hoort aan alle kanten dat mensen die wens uitspreken. Met één grote prijs zou er ook weer een serieus literair debat omheen kunnen ontstaan. Nu zijn er zoveel prijzen dat kranten van tevoren ook geen overzichtsstukken meer plaatsen.'

Mertens zal op het symposium in Den Haag spreken over het verschil tussen de traditionele en de nieuwe, commerciële prijzen. 'Klassieke prijzen als de Constantijn Huygens-prijs en de P.C. Hooftprijs belonen een oeuvre, dat daarmee wordt opgenomen in de literaire canon. Daarvoor moet je als schrijver ook echt overleefd hebben, en niet alleen maar één goed boek hebben geschreven. Die nieuwe prijzen zijn meer tijdgebonden, en belonen een boek waarvan nog maar moet worden gezien of het blijft staan. Ik heb daar helemaal geen bezwaar tegen, maar ik denk wel dat de P.C. Hooftprijs nog altijd de meest waardevolle is voor een schrijver.'

Ook Kees Fens, die in Den Haag zal spreken over zijn motieven om in literaire jury's te zitten, vindt 'die toestand rond de zogenaamde nominatieprijzen van een dwaasheid zonder weerga. We kiezen nu drie keer per jaar de beste roman. Het is lachwekkend dat mensen verschillende malen genomineerd worden en daar het hele land voor moeten afreizen'. Marcel Möring zal volgens de aankondiging op Kruis of Munt spreken over hoe hij het winnen van de AKO-prijs in 1993 'verwerkt heeft'.

    • Joris Abeling