Philips wil 400 mln besparen op automatisering

ROTTERDAM, 7 NOV. Philips wil vanaf 2000 jaarlijks 400 miljoen gulden besparen op informatietechnologie. Volgens bestuurslid J. Hommen krijgt het concern nu geen waar voor de 2,5 miljard gulden die het er jaarlijks aan uitgeeft.

Hommen zegt dit in het jongste exemplaar van Philips' engelstalige personeelsblad Mondial. Hommen wil de bezuinigingen realiseren door een eind te maken aan de grote verscheidenheid aan informatiesystemen (pc's, netwerken) bij Philips. Door centrale inkoop van (apparatuur voor) communicatienetwerken en terminals via de afdeling Corperate IT verwacht Philips zijn inkoopkracht tegenover leveranciers beter uit te buiten en 'substantiële' besparingen te realiseren. Als gevolg van ccentralisering en stroomlijning kan volgens Hommen ook veel geld worden bespaard op beheer en onderhoud van informatiesystemen.

“In het verleden hadden we meer dan 20 e-mail systemen waarvan er veel niet met elkaar konden communiceren”, aldus Hommen. Voor netwerkdiensten als e-mail en interne Websites zal Philips gebruik maken van Lotus Notes/Domino. De standaard daarvoor moet voor het einde van dit jaar beschikbaar zijn. Ook pc's, locale communicatienetwerken (LAN's) en bijbehorende centrale computers zullen worden gestandaardiseerd zowel wat betreft de apparaten als de programmatuur. Hommen: “Met een standaard netwerk en standaard bureauterminals kunnen we goedkoper, beter en sneller communiceren.”

Philips heeft 60.000 bureauterminals. Dit aantal zal groeien naar 90.000. Gedwongen afschrijvingen op apparatuur zijn volgens Hommen te vermijden. Hij spreekt van een 'gecontroleerde' en 'rustige' revolutie. “Jaarlijks wordt ongeveer 30 procent van de desktops vervangen”, aldus Hommen.

De stroomlijning van de informatietechnologie binnen Philips kent grenzen. Het bedrijf zal gebruik blijven maken van zogenoemde 'Enterprise Resource Planning'-pakketten van verschillende leveranciers, zoals het Nederlandse Baan en het Duitse SAP. Deze ERP-software dient om de stroom materialen, componenten en eindproducten te registreren en zo nodig bij te sturen. Volgens Hommen zijn meerdere leveranciers onvermijdelijk omdat veel van Philips' productdivisies al zijn begonnen ERP-pakketten in te voeren. Wel wil Hommen zeker stellen dat de verschillende systemen van de productdivisies met elkaar kunnen communiceren. Volgens Hommen betekent de centralisering van de IT-beslissingen ook meer duidelijkheid voor Philips-dochter Origin. De relatie met Origin moet op een nieuwe leest worden geschoeid, meent hij. Hommen: “We moeten elkaar niet langer met een vinger beschuldigend toewijzen.”