Moordzaak Turkse journalist weer vertraagd

ANKARA, 7 NOV. De rechtszaak tegen 11 politiemannen die worden beschuldigd van het doodslaan, 22 maanden geleden, van de Turkse journalist Metin Göptepe, liep gisteren opnieuw vertraging op. Het hoofd van de rechtbank in het Midden-Turkse Afyon, waar de zaak dient, Kamil Serif, diende zijn ontslag in. De rechter zei onder druk van de pers, de politiek en andere binnen- en buitenlandse krachten zijn werk niet naar behoren te kunnen doen. Bovendien was volgens hem ten onrechte het beeld ontstaan dat hij de politie beschermt.

Advocaten van de familie Göptepe verklaarden gisteren dat er inderdaad grote druk op rechter Serif wordt uitgeoefend, maar niet zozeer door de pers en de publieke opinie, alswel door de Turkse autoriteiten. Zo zou voorafgaande aan elke maandelijkse zitting in Afyon een bijeenkomst van de lokale veiligheidsautoriteiten worden gehouden, waarbij ook de rechter aanwezig is. De moord op Göptepe is inmiddels uitgegroeid tot een symbool van het brute optreden van de Turkse politie en de schendingen van de mensenrechten in Turkije.