Minister wil scherper toezicht; Zalm: meer zaken in beursschandaal

AMSTERDAM, 7 NOV. Minister Zalm (Financiën) verwacht dat “er nog meer” zaken volgen in het beursschandaal. De regels voor de financiële sector zullen wat minister Zalm betreft verder worden aangescherpt.

Dit zei Zalm vanmorgen op de Dag van het Aandeel in Amsterdam. De houders van coderekeningen moeten voortaan worden geregistreerd bij de toezichthouders. Zalm wil ook voor de bestuurders van pensioenfondsen een toets op betrouwbaarheid en deskundigheid. Toezichthouders moeten informatie uitwisselen over “dubieuze figuren” die bij financiële instelingen hebben gewerkt.

Het openbaar ministerie doet een grootscheeps onderzoek naar beurshandel met misbruik van voorwetenschap, witwassen van criminele gelden en belastingfraude. Daarvoor zijn bekende beurshandelaren aangehouden en huiszoekingen gedaan bij financiële instellingen in binnen- en buitenland. Zalm zei eerder al te verwachten dat er sprake is “van een topje van de ijsberg”.

De afgelopen dagen is de affaire verder uitgebreid. Een manager van het Philips Pensioenfonds is dinsdag opgepakt. Om inzicht te krijgen in beurstransacties van de betrokken commissionairs heeft de Economische Controledienst vragen gesteld aan grote beleggers als de verzekeraars Delta Lloyd en Axa. Volgens Zalm is hiermee het einde niet in zicht. “Er komt nog meer, dat weet ik. Dit blijft nog enige tijd doorlopen. We hoeven niet te schrikken als er nog meer naar buiten komt”, zei Zalm, die niet wilde aangeven waar de nieuwe zaken zijn te verwachten.

Zalm benadrukte vanmorgen dat de afgelopen jaren het toezicht op de Amsterdamse effectenbeurs flink is verscherpt, waarbij de huidige justitiële actie kan worden gezien als “succes” van dit beleid. “Mijns inziens kan er nog veel verbeterd en aangescherpt worden. De financiële sector dient clean te zijn”, zei Zalm.

De Tweede Kamer heeft Zalm onlangs gevraagd om een verplichte registratie van houders van coderekeningen bij de toezichthouders. Zalm heeft toegezegd dit te zullen bespreken met de toezichthouders, omdat coderekeningen in de huidige zaak een sleutelrol spelen.

President-directeur G. Möller van de Amsterdamse effectenbeurs wil beurshandelaren beter screenen en via een persoonlijke licentie de toegangsdrempel van de beursvloer verhogen, zo betoogde hij vanochtend op de Dag van het Aandeel, een jaarlijkse evenement voor beleggers. “Op dit moment is de toegangsdrempel te laag, eigenlijk non-existent.” In de huidige situatie kan een fraudeur “zijn praktijken elders te gemakkelijk en ongestraft voortzetten”.

Omdat de beurshandel een steeds sterker internationaal karakter heeft gekregen, is het volgens Möller “hard, hard nodig” dat de gedragsregels internationaal worden aangescherpt.