Minder Iraakse asielzoekers naar Nederland

DEN HAAG, 7 NOV. De instroom van asielzoekers uit Irak is deze week “spectaculair gedaald”. Dit heeft staatssecretaris Schmitz (Justitie) gisteren tijdens de behandeling van de begroting van het departement gezegd. “En heel toevallig is er deze week een staking van het transport in Frankrijk”, zei Schmitz.

Toch wilde ze geen direct verband leggen tussen de daling van de Iraakse asielzoekers en de Franse staking. Eerder liet justitie weten dat veel Iraakse asielzoekers via - onder andere - Italië of Frankrijk naar Nederland komen. In het kader van het Schengen-verdrag, dat de grenscontroles afschaft tussen een aantal Europese landen, moeten de Irakezen asiel aanvragen in het eerste 'veilige' land dat zij betreden. Frankrijk voert echter een stringenter asielbeleid dan Nederland en Duitsland, aldus justitie, en ook Italië hanteert de regels niet strikt.

Het aantal Iraakse asielzoekers nam de afgelopen maanden toe. In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen er ruim vijfduizend. Deze week meldden zich gemiddeld minder dan tien Irakezen per dag, aldus Schmitz. Door de toestroom van vooral Iraakse asielzoekers komt het verwachte totaal aantal asielzoekers dit jaar 8.000 hoger uit op 35.000.