Mexico: wraak na vier maanden

MEXICO-STAD, 7 NOV. Vier maanden overleefde de plastisch chirurg zijn mislukte operatie. Gisteren werd hij met twee vrienden teruggevonden naast de snelweg tussen Mexico-Stad en Acapulco in drie half met cement gevulde olievaten. Zijn vingernagels waren uitgetrokken, zijn lichaam overdekt met brandwonden, de doodsoorzaak was wurging. Alle drie de slachtoffers droegen handboeien en waren geblinddoekt.

Een van de drie, de 37-jarige Jaime Godoy Singh, moet op 3 juli de scalpel hebben gehanteerd bij een fatale poging om de cocaïnebaron Amado Carrillo Fuentes Juarez van een nieuwe gedaante te voorzien. Fuentes overleefde de ingreep niet.

Fuentes, alias 'de heer van de hemel', gold lange tijd als de machtigste bendeleider binnen de Mexicaanse drugsmafia. Hij wist de Colombiaanse kartels een groot deel van de cocaïnemarkt te ontworstelden. Zo introduceerde hij onder meer de methode om complete Boeing 727's te charteren voor de smokkel van cocaïne naar de Verenigde Staten; vandaar zijn bijnaam. Generaal Jesus Guttierez Rebollo, de man die vorig jaar december tot 'drugstsaar' van Mexico werd benoemd en kort daarna werd gearresteerd, stond op Fuentes' loonlijst. De generaal bouwde zijn reputatie van onkreukbaar drugsbestrijder op door na tips van Fuentes diens concurrenten in de kraag te vatten.

Ten tijde van zijn operatie was de heerschappij van Fuentes al aan het wankelen. De politie zat hem op de hielen, de VS drongen aan op uitlevering. Eind januari wist hij ternauwernood te ontsnappen aan een inval bij het huwelijksfeestje van zijn zuster Aurora. De operatie, waarbij Fuentes van Godoy een nieuw gezicht kreeg en waarbij vijftien kilo vet werd weggezogen, leek in eerste instantie geslaagd. In de herstelkamer overleed Fuentes enkele uren later evenwel aan een hartaanval. Die werd toegeschreven aan een fatale combinatie van verdovingsmiddelen en een slaapmiddel. Sommigen meenden dat er kwade opzet in het spel was.

Godoy werd negentien dagen geleden door zijn familie als vermist opgegeven. Volgens de lijkschouwer is hij een week geleden vermoord. Het is niet zeker of de twee andere slachtoffers, beide artsen en vrienden van Godoy, iets met de operatie te maken hadden. Wel zijn ze op de dag van diens verdwijning in zijn gezelschap gezien. (AP, Reuters)