MARIA DE LOURDES (1939-1997); Zangeres met waardigheid

De zangeres Maria de Lourdes, die gistermorgen op weg naar haar geboorteland Mexico op Schiphol overleed, had behalve in haar eigen land vooral in Nederland een trouwe aanhang. Ze had een platencontract met Polydor Nederland, had hier twee fanclubs en was de favoriete zangeres van Prins Bernhard bij wiens 80ste verjaardag ze in 1991 het liedje Las Mananitas zong.

'Voordragen' was in haar geval een beter woord dan 'zingen', want de 58 jaar geworden De Lourdes had een plechtige manier van zingen. Ze schuwde het populaire lied niet, integendeel, maar gaf ook bekende deunen een zekere waardigheid mee, bijvoorbeeld door ze sterk te vertragen. Voorbeelden hiervan zijn La Paloma en Amapola op de in '94 in Nederland opgenomen cd Con Sabor a Mexico para el Mundo. In de lagere tempi kreeg ze niet alleen meer ruimte haar karakteristieke pathos in de strijd te werpen maar kwam ook haar wat hese geluid beter uit.

De Nederland-connectie van Maria de Lourdes begon met een staatsbezoek dat Prins Bernard en - toen nog koningin - Juliana aan Mexico brachten.In de jaren '90 werden de contacten geïntensiveerd met herhaalde toernees en cd's voor de Nederlandse labels Dureco en ANS. In november '96 tekende ze een contract met Polydor Nederland dat leidde tot de juli verschenen cd Simplemente Maria waarop De Lourdes zelfs een 'Nederlandse' hit coverde: No more Boleros, oorspronkelijk gezongen door Gerard Joling.

Dat de schrijver daarvan, Peter de Wijn, tevens deze zwanenzang van De Lourdes produceerde is aan dit feit natuurlijk niet vreemd. De Wijn schreef ook het stuk dat De Lourdes op deze rijkgestoffeerde cd zingt met haar zoon Lazaro.

Lazaro was er, na een opnieuw uitverkochte Nederlandse toernee, op Schiphol bij toen zijn moeder Maria zich met haar Mariachi's opmaakte om naar Mexico terug te vliegen. Hij moest vaststellen dat 'ze wegzakte en niet meer bij kennis kwam'. Voor Ignacio Pichardo, de Mexicaanse ambassadeur in ons land kwam het niet als een verrassing. Hij wist dat De Lourdes aan een ernstige hartkwaal leed en had tijdens haar laatste concert, op 22 oktober in Den Haag, gemerkt dat ze zich nog maar met moeite kon bewegen.

Met de genade van boven wordt de Mexicaanse Maria de Lourdes, 'de stem van Mexico', net zo onsterfelijk als haar heilige naamgenoot uit de Franse Pyreneeën die eigenlijk Bernadette Soubirous heette. Aan haar Hollandse fanclubs zal het niet liggen, die hebben haar 44 platen al onder bloemen bedolven.

    • Frans van Leeuwen