Malaise in Azië heeft weerslag op het Damrak

AMSTERDAM, 7 NOV. De koersval op de beurzen in Azië en de daling van de dollar hadden vanochtend hun weerslag op het Damrak. De AEX daalde na het middaguur naar 854,85 punten, een verlies van 15,23. Unilever ontsnapte aan de malaise dankzij goede kwartaalcijfers.

AMSTERDAM Naast de negatieve indicatoren uit het buitenland was er vanochtend op het Damrak ook sprake van een geringe animo onder beleggers om aandelen te kopen. De AEX opende al zo'n tien punten lager in reactie op de sterk gedaalde koersen in Tokio. In de loop van de ochtend klom het verlies op tot 14,91. De dollar stond toen al een cent lager op nog geen 1,93 gulden. Unilever, wiens derde-kwartaalcijfers aan de bovenkant van de verwachtingen lagen, ontsnapte aan de malaise. Een winstje van twee dubbeltjes op 106,70 was in het licht van het algemene beursklimaat goed te noemen.

Een aantal andere fondsen ging door een diep dal. Randstad kreeg een tik door een verkoopadvies van een buitenlandse bank en moest 8,30 gulden of 10 procent omlaag op 78,00 gulden. ASM Lithography duikelde 7,80 gulden op 144,90. Philips moest 5,10 gulden inleveren op 149,10. Akzo ging bij zeer lage omzetten 9,30 gulden omlaag naar 327,60. De automatiseerders gingen ook achteruit. Baan met een rijksdaalder op 139,00 gulden en Getronics met 1 gulden op 68,50 gulden.

De financiële waarden moesten in deze markt eveneens inleveren. ABN Amro ging tachtig cent omlaag naar 38,10, Fortis leverde 2,10 in op 76,00, Aegon hikte tegen een min aan van 2,50 op 153,50 en ING ging 1,50 achteruit op 81,50.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is het slachtoffer geworden van nervositeit onder de beleggers. Verkopen haalden de Dow Jones-index gisteren omlaag met 9,33 punten tot 7683,24.

TOKIO In Tokio lag een krantenbericht ten grondslag aan een forse daling van de beurs. De Bank of Yokohama, een grote regionale bank, zou van plan zijn al zijn deelnemingen in andere bedrijven af te stoten. De instelling sprak dat krachtig tegen maar dat had weinig effect.

Het bericht versterkte de vrees dat banken en bedrijven in versneld tempo een eind gaan maken aan wederzijdse deelnemingen. Deze kruisparticipaties vormden het cement van de naoorlogse economie. Door het vooruitzicht dat grote pakketten aandelen op de markt komen daalde de Nikkei-index met 697,51 punten tot 15.836,36.

HONGKONG In Hongkong is het rentepeil nog steeds de grote boosdoener van de neergang van de beurs. De autoriteiten moeten de rente hoog houden om de koppeling van de Hongkong-dollar aan de Amerikaanse dollar te verdedigen tegen speculatie. De beurs werd vandaag bovendien geconfronteerd met een flinke daling van de prijzen van onroerend goed.

De Hang Seng-index zakte door het psychologisch belangrijke steunniveau van 10.000 punten. Het koersgemiddelde kwam op een maximaal verlies te staan van 616 punten (5,9 procent). Dat werd later gehalveerd tot 308,06 punten op een slot van 10.104,50.

SEOUL De hardste klappen in het Verre Oosten vielen vandaag op de beurs in Seoul. De beursindex sloot met een verlies van 38,24 punten (6,9 procent) op 515,63. Het was het grootste verlies op de Zuid-Koreaanse beurs ooit.