Loodzwaar perspectief PSV

ROTTERDAM, 7 NOV. Op de denkbeeldige ranglijst van de nummers twee van de Champions League heeft PSV vooralsnog twee clubs voor zich. Dat is er één te veel om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Naast de zes groepswinnaars bekeren de twee beste nummers twee verder. Bij nog twee overwinningen, na Kiev volgt Barcelona thuis in Eindhoven, heeft PSV nog wel een kansje daartoe te behoren.

Een simpel rekensommetje leert dat de Eindhovenaren nog maar heel moeilijk groepswinnaar kunnen worden, om op die wijze direct door te gaan naar de laatste acht. “Gewoon met 4-0 winnen bij Kiev”, gaf de vertrekkende Petrovic zijn ploegmaats bij het afscheid in Eindhoven als advies mee. Dat is inderdaad bijna noodzakelijk. Bij gelijk puntentotaal telt het onderlinge resultaat. In Nederland won de formatie van coach Lobanovski eerder met 3-1.

PSV zal er maar op moeten gokken te winnen in Kiev, waar in 1990 Oranje als laatste Nederlandse ploeg speelde. Dinamo heeft dan vervolgens aan winst bij Newcastle in de slotwedstrijd voldoende om door te gaan. PSV moet hopen dat de Engelsen dan met de inmiddels herstelde Colombiaanse sterspeler Asprilla nog een keer voluit willen gaan.

Van de runner-ups van dit moment hebben Juventus en Leverkusen de meeste punten: negen. Daarna volgen PSV, Parma en Rosenborg met zeven. Besiktas sluit de rij met zes. Juventus bijvoorbeeld speelt nog tegen Feyenoord (uit) en Manchester United (thuis). De kans dat dit tot meer dan drie verliespunten leidt, is klein. Leverkusen heeft ogenschijnlijk ook een vrij gemakkelijk restprogramma. Het nietige Lierse uit en nummer één Monaco (ook met negen punten) thuis.