Justitie in Italië houdt smokkelaars van kinderen aan

ROME, 7 NOV. De Italiaanse justitie zegt leden van een Japans-Chinese bende te hebben gearresteerd die kinderen vanuit China via Italië naar de Verenigde Staten smokkelde. Daar kwamen ze terecht in de prostitutie of in pedofiele netwerken.

In een maand tijd zouden zeker vijftien kinderen via verschillende Europese luchthavens naar de Verenigde Staten zijn gesmokkeld. Het gaat overwegend om meisjes van het Chinese platteland. Die worden vaak niet geregistreerd bij hun geboorte. Dit om te voorkomen dat de ouders een boete krijgen bij een volgende kind. Meisjes zijn voor veel Chinezen minder gewenst dan jongens. Veel meisjes, die volgens de papieren niet bestaan, zouden verkocht worden.

Het onderzoek is begonnen in april, op het Milanese vliegveld Malpensa. Een politie-agent daar realiseerde zich dat de vrouw van het echtpaar met kind dat zich voor Japans doorgaf, Chinees was. Grondiger controle van de papieren liet zien dat ze waren vervalst. Daarop zijn de twee volwassenen aangehouden. Het twaalfjarige meisje dat bij hen was, is ondergebracht in een opvangcentrum voor kinderen.

Een uitgebreid internationaal onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de man en de vrouw deel uitmaken van een netwerk dat is georganiseerd door de Chinese misdaadbende Sie Kye en de Japanse Yakuza. Via Thailand werden de Chinese kinderen naar het Westen gesmokkeld. Italië was daarbij een belangrijke tussenstop op de reis naar de Verenigde Staten.

In Japan zijn drie mensen gearresteerd in verband hiermee. De Italiaanse justitie is nog op zoek naar drie andere bendeleden die in Italië operationale steun hebben geboden.

Volgens de Milanese officier van justitie Pietro Forno was voor het meisje dat met het aangehouden echtpaar reisde, veertigduizend dollar betaald. Het meisje was voor haar reis naar de Verenigde Staten in een bordeel in Bangkok tot prostitutie gedwongen. Daarna zou ze van Milaan via Londen naar Miami worden gebracht.