Jeltsin: Revolutie was 'fatale vergissing'

MOSKOU, 7 NOV. De Oktober Revolutie was “een fatale historische vergissing” - maar 7 november, de datum waarop die vergissing werd begaan, is niettemin “een memorabele datum” voor Rusland.

Dat heeft de Russische president Boris Jeltsin vandaag in een televisietoespraak gezegd, op de tachtigste verjaardag van de Oktober Revolutie die in 1917 de bolsjewieken aan de macht bracht. In de toespraak tot de Russen zei Jeltsin: “Het was de Revolutie die een conflict heeft ontketend in de boezem van de samenleving, die de Russen in een burgeroorlog heeft gestort en die ons voor lange tijd heeft afgesneden van de wereldgemeenschap.” Desondanks, aldus de president, moet men “de daders van deze fatale historische vergissing begrijpen en vergeven.”

“Voor mij is het feest van de Revolutie een memorabele datum in het lot van ons land”, aldus Jeltsin. Maar die datum wordt nu verrijkt met “een nieuw idee”: dat van de verzoening. De president bestempelde de 7de november als “dag van verzoening” en kondigde de oprichting aan van een monument voor de slachtoffers van de burgeroorlog die na de bolsjewistische machtsgreep van 1917 uitbrak. “Het moet een algemeen monument worden, niet voor de Witten, niet voor de Roden, maar een monument, gewijd aan het geloof en aan de vergissingen, aan de moed en aan het lijden van een volk - het eerste Russische monument voor mensen die het lot aan weerszijden van de barricaden heeft geplaatst”.

Jeltsin luidde de 'dag van verzoening' gisteren in door voor het eerst sinds de oprichting ervan in 1993 een bezoek te brengen aan het Russische parlement, de Doema. Hij decoreerde er een communist: Doema-voorzitter Gennadi Seleznjov werd 50 en kreeg een medaille.

Het gebaar werd van communistische zijde op prijs gesteld. Communistenleider Gennadi Zjoeganov zei dat “mensen in de presidentiële structuren zijn gaan beseffen dat er geen alternatief bestaat voor dialoog”. (Reuters, AP)