Gucci zwicht voor aandeelhouders

Het plan van het Italiaanse bedrijf Gucci om het stemrecht van grootaandeelhouders te beperken is van de baan. De aandeelhouders stemden op een buitengewone vergadering in meerderheid tegen. Dat heeft het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De producent van luxe goederen wilde dat een aandeelhouder ongeacht zijn economisch belang nooit meer dan 20 procent van het stemrecht zou kunnen krijgen, tenzij die een bod zou uitbrengen op alle aandelen. Daarbij zou dan ook nog ten minste 50 procent van de aandelen moeten worden verworven waarop het bod was gedaan.

Volgens analisten wilde Gucci zich weren tegen mogelijke 'raiders' die een controlerend belang proberen op te bouwen zonder een bod uit te brengen. Het bedrijf geldt als aantrekkelijk doelwit voor een overneming. Gucci heeft een ijzersterke merknaam en de aandelen zijn relatief goedkoop.