Gelukkig is er nog leven na Lucent

Lucent Nederland maakte gisteren bekend zijn fabriek voor telecom-apparatuur in Huizen te sluiten. Ruim 700 mensen verliezen hun baan.

HUIZEN, 7 NOV. “Zaterdag moeten we weer overwerken. Het is niet verplicht, maar als je het niet doet, sta je nog eerder op straat.” Zestien jaar heeft hij in het magazijn gewerkt bij Lucent Technologies, fabrikant van telefooncentrales in Huizen, en zojuist heeft hij van zijn directie gehoord dat het bedrijf op 1 januari 1999 sluit. Meer dan 700 banen van de 2.950 in Nederland zullen verdwijnen. Na de onheilstijding waren er chefs die hun personeel vroegen weer aan het werk te gaan. “Die mensen zijn hard uitgelachen.”

Net tevoren heeft de magazijnmedewerker afscheid genomen van een collega met een luid 'Gelukkig is er nog leven na de dood'. Het merendeel verlaat zwijgend het terrein. Iedereen hoopt de dans te kunnen ontspringen en elders binnen het concern weer aan de slag te komen. De magazijnmedewerker koestert weinig hoop. “Ik denk al anderhalf jaar: ik moet weg, want ze zijn hier zo met personeel aan het gooien. Ik heb elders gesolliciteerd, maar ik ben 36 en dus zeggen ze: Je bent te duur. Voor dit werk zoeken ze mensen tussen de 18 en 25 jaar.” Ooit leek een baan bij Lucent levenslange zekerheid. Het Amerikaanse concern, tot vorig jaar onderdeel van telecommunicatiegigant AT&T, maakt alle soorten telefoons en telefooncentrales. Het is een van de grootste producenten van telecommunicatiechips ter wereld en heeft een omzet van ruim 20 miljard dollar. Maar de telecommunicatie-industrie is steeds meer een 'vechtmarkt', aldus de directie, dus dat vereist onder meer goedkopere productie. Eind vorig jaar is de productie van schakelapparatuur overgebracht naar een fabriek in Tres Cantos in Spanje. In Saoedi-Arabië en China, de nieuwe groeimarkten, heeft Lucent nu ook fabrieken. “De productie die voor Huizen overblijft is te klein om deze fabriek rendabel te houden”, verklaarde de directie gisteren.

“Bizar” noemt H. in het Panhuis, bestuurder van vakbond De Unie, die mededeling. “Vorig jaar was er een reorganisatie waarbij werd gezegd: we moeten scherp blijven en terug naar een kritische massa van 500 à 600 werknemers. Die reorganisatie is nog gaande en nu zeggen ze dat de fabriek te klein is. Dan ben je toch niet meer geloofwaardig voor personeel, ondernemingsraad en vakbonden?”

De vakbondsbestuurder wijst erop dat de vestiging in Huizen een hogere productie per werknemer heeft dan de fabrieken in Spanje en de Verenigde Staten, en dat er winst wordt gemaakt. Hij veronderstelt dat strategische overwegingen een rol spelen. “Maar in geen enkele adviesaanvraag wordt bevestigd dat dat de reden is.”

Ted van de Boogaard (37) werkt op de tekenkamer en hoeft nog niet voor zijn baan te vrezen, want de ontslagen vallen in de fabriek. “Maar ik zie al een grotere bui hangen.” Wellicht zou Van de Boogaard aan de slag kunnen bij de Lucent-vestiging in Hilversum, maar daar voelt de tekenaar niets voor, wegens de verkeerssituatie. “Je doet daar in de auto drie kwartier over een kilometer. Het zit er elke dag potdicht, laat staan als daar ook nog eens de driehonderd man van de tekenkamer bij komen.” Verhuizen is voor vrijgezel Van de Boogaard nauwelijks een probleem. “Als ik ga verhuizen, dan ga ik naar Ierland. Dan ben ik een vrij man, echt een wereldburger.”

Tijdens de aankondiging van de ontslagen waren er nauwelijks boze reacties. De stemming was vooral lijdzaam. Er waren dan ook al zoveel verhalen rondgegaan in het 'blauwe-pad-circuit', de geruchtenmolen in de fabriek. Voorgaande reorganisaties hebben de mensen murw gemaakt, veronderstelt een tester. “We zijn heel makke lammetjes. Misschien is dit de Gooise mentaliteit. Het viel me op dat de chefs niet langer op het werk hoefden te blijven dan anders. Ze zijn blijkbaar niet bang voor sabotage. Maar we zullen het wel merken aan het ziekteverzuim.”

Al bij binnenkomst in het bedrijf, twaalf jaar geleden, kreeg hij te horen dat het een 'aflopende zaak' was. “Toch moet ik me nog helemaal omschakelen. Ik heb nog niet het gevoel dat ik een krant moet kopen om in de advertenties te kijken wat voor werk er is.”

De voormalige alliantie tussen AT&T en Philips, voorloper van Lucent Nederland, heeft volgens de testman vooral de Amerikanen winst opgeleverd. “Ze hebben Philips gebruikt als poort naar Europa om de grootste van de wereld te worden. Het ziet ernaar uit dat ze ons daarvoor gebruikt hebben. Ze hebben nu als excuus dat we te duur zijn, maar over drie jaar is er één Europa en dan maakt het niet uit waar je produceert.”

P. Scheur is lid van de ondernemingsraad en werkt op het laboratorium. Hij reageert voorzichtig. “Ik kan me voorstellen dat mensen zich belazerd voelen. Het is moeilijk om vertrouwen te houden. Dat de productie naar de afzetmarkten moet, is niet nieuw.”

Op 23 oktober meldde de directie onderhandelingen met een een kandidaat voor overname van de fabriek. Het gerucht ging dat Hewlett Packard er een PC-lijn wilde beginnen. Het overleg is nog gaande, aldus de directie. “Maar ze zeggen nu dat het in een heel pril stadium is. Dat maakt me pessimistisch”, zegt Scheur.

    • Bert Determeijer