Franse bonden en chauffeurs verdeeld

PARIJS, 7 NOV. Vakbonden en stakende chauffeurs in het Franse wegvervoer aarzelen over het 'akkoord' dat de werkgevers hun vannacht hebben aangeboden. De grootste vakbond, aangesloten bij de sociaal-democratische CFDT, wil het aanvaarden. CGT en Force Ouvrière zijn tegen. De blokkades duren voort. Veertig procent van de Franse benzinepompen zijn uitverkocht.

De Franse minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, heeft gisteren bij het begin van een nieuwe onderhandelingsronde opnieuw een dringend beroep gedaan op partijen om er uit te komen. De regering in Parijs staat onder toenemende druk van de Europese partners om een eind te maken aan de gedeeltelijke verlamming van het wegvervoer in de Europese Unie.

Tussen de Franse transportbonden en hun achterban blijken aanzienlijke verschillen van mening te bestaan. De lage organisatiegraad maakt het voor de bonden moeilijk de stemming aan de blokkades goed te proeven. CFDT is steeds het meest compromisbereid maar krijgt de leden voorlopig nog niet mee. FO heeft om dezelfde reden een aanvankelijk ja gisteren weer omgezet in een eis tot heropening van de besprekingen op diverse punten, waaronder een uitkering ineens van 1.000 gulden, die vorig jaar na de twaalf dagen durende staking was toegezegd. Over een salaris van 3.300 gulden per 2000 is men het min of meer eens; dat is een gemiddelde stijging van 16 procent in ruim twee jaar. Vanmiddag zouden de onderhandelingen worden hervat.

In veel regio's wordt het verkeer getroffen door verrassingsacties.

    • Marc Chavannes