'Er zullen nog wel wat koppen rollen'

AMSTERDAM, 7 NOV. “Ze halen je hele beroepstak onderuit en dat is verschrikkelijk”, zegt T. Laverman van effectenhuis AOT Kreeuwen over de beurshandelaren die frauderen. “Jammer is wel dat in de publiciteit rondom deze zaak alle beurspartijen op één hoop worden geveegd.”

Op de negentiende Dag van het Aandeel in de Amsterdamse RAI is de beursfraude hèt gesprek van de dag. Bezoekers die wachten op de openingsrede van president-directeur G. Möller van de effectenbeurs praten met bedrukte gezichten over de laatste arrestaties. “Het is een uiterst complexe zaak die misschien wel nooit volledig aan het licht komt”, zegt één van hen. “Ik vermoed dat enkele pensioenfondsbeheerders en commissionairs de afgelopen nachten weinig slaap hebben gehad”, reageert een ander. “Er zullen nog wel wat koppen gaan rollen”, verwacht hij.

De Dag van het Aandeel is een congres dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs (NCVB) en Amsterdam Exchanges (AEX) het moederbedrijf van de Amsterdamse effectenbeurs. De zaal is volledig uitverkocht.

Dat het congres precies valt in een periode waarin de beurs in het centrum van de belangstelling staat, is toeval. Möller had aanvankelijk met zijn rede willen ingaan op de explosieve groei van particuliere beleggingen en de hoge aandelenkoersen. Nu leek een reactie op de beursfraude meer voor de hand te liggen. Met spanning werd dan ook uitgekeken naar zijn toespraak. Zoals verwacht deed Möller zijn uiterste best om fraude op de beurs te veroordelen. “Het doet veel pijn, als je trots bent op je professie, dat anderen aan de haal lijken te gaan met de normen en waarden en daarmede onze goede naam. Wij willen dat de markt brandschoon is. Het is onze reputatie, ons vertrouwen en onze professie.” Möller kondigde in zijn toespraak maatregelen aan om fraude te voorkomen.

Zo aan het begin van de dag is het buiten de congreszaal, tussen de diverse stands nog rustig. Rabobank staat er met een uitleg over effectentransacties via Internet. Het CBS is vertegenwoordigd, evenals bedrijven die financiële informatie leveren, beleggingsfondsen en TELEAC, die komend voorjaar een cursus fraudebestrijding presenteert.

“Dit congres is anders dan de beurs Geldzaken die dit voorjaar in Utrecht is gehouden”, zegt een standhouder van de VEB. “Daar zie je bezoekers vooral folders meenemen, zonder dat ze iets aan je vragen. Hier is dat anders. Hier wordt genetwerkt.” Volgens Laverman van AOT Kreeuwen komt dat doordat de entreeprijs van 125 gulden de drempel voor bezoekers hoger maakt. Hij spant zich in om het negatieve beeld van de effectenbeurs, als gevolg van de fraude, bij te stellen. “Ik ontken niet dat enkele gezaghebbende personen van de beurs verdacht zijn. Dat is inderdaad vreselijk. Maar dat betekent nog niet dat iedereen op de beurs smerige handen heeft.”