CONFIT DE CANARD ET SCHUPFNUDLA

Als ik in Frankrijk ben zal ik nooit de kans laten lopen om er te gaan winkelen in een supermarkt. Voor de architectuur hoef je het niet te doen. Franse supermarkten zijn enorme blokkendozen omringd door uitgestrekte parkeerterreinen en meestal aan een uitvalsweg buiten de stad of dorp gelegen.

Het Franse chauvinisme en de oprispingen tegen de dominante Amerikaanse cultuur ten spijt doen ze nog het meest denken aan de kolossen op de malls in de Verenigde Staten. Ook het meeste wat binnen staat uitgestald in eindeloze rijen en schappen (meubels, kleding, speelgoed, gereedschap) kan me gestolen worden. Ik kom voor de voedingswaren, die trouwens bij elkaar meer oppervlak beslaan dan wat je in een doorsnee Nederlandse supermarkt aantreft. Het thuisfront is in de loop van de jaren verslingerd geraakt aan producten in blik- en potvorm die in ons land niet of moeilijk te verkrijgen zijn: saucisses aux lentilles (linzen met worstjes); gratin Dauphinois à la crème fraîche (kant-en-klare klassieke aardappelgratin); cassoulet au canard (eend); choucroute (zuurkool) met jeneverbessen, met Riesling bereid, of met worstjes, spekjes of casselerrib, of combinaties van dat alles; Noord-Afrikaanse gerechten als tabouleh en couscous in vele variaties; enzovoort. Tot mijn favoriete winkelwaar hoort confit de canard. Daarvan hier het recept dat ik kreeg van een Franse kok. Ik combineer de confit met een van die Elzasser noedelgerechten, door de Fransen verbasterd tot 'schupfnudla'. In noedelgekke landen zijn speciale molentjes te koop waarmee je deeg tot fraaie slierten kunt persen, maar ik houd het op handenarbeid.

Bereiding van de confit. Hak de peterselie en de knoflook fijn. Wrijf de eendenbouten in met zeezout en het gemengde haksel van de peterselie en de knoflook. Zet ze afgedekt 24 uur lang in de koelkast. Spoel ze dan met water af en dep ze droog. Verhit het vet en bak daarin de bouten rondom bruin. Zet het gas of de elektriciteit op de laagste stand en laat de bouten in ongeveer 2 uur gaar worden.

Bereiding van de noedels. Pel en snipper de sjalotjes. Verhit 10 gram van de boter en fruit daarin de snippers. Schil en was de aardappelen en kook ze in water met zout gaar. Pureer de aardappelen met een staafmixer of in een foodprocessor. Roer het meel, de eieren, de nootmuskaat en de snippers sjalot door de puree. Op smaak brengen met peper en zout. Breng water aan de kook. Neem een plukje deeg en rol dat tussen de handen uit tot dunne sliert van ongeveer vier centimeter lang. Laat die in het water vallen en ga zo door tot het deeg op is. Als de noedels boven komen drijven zijn ze gaar; laat ze dan in een vergiet uitlekken. Opwarmen in 50 gram boter in een koekenpan. Zo nodig op smaak brengen met zout en peper. Serveer de confit de canard samen met de schupfnudla. Doe er als finishing touch wat chutney bij.

Nodig voor vier personen voor de confit: 1 bosje peterselie, 4 teentjes knoflook 4 bouten van tamme eend zeezout of grof zout 100 gram eenden- of ganzenvet

Voor de schupfnudla: 2 sjalotjes 60 gram boter 500 gram aardappelen 250 gram meel, 3 eieren 1 mespunt nootmuskaat zout, peper

Verder: pruimen- of perenchutney

    • Annelène van Eijndhoven