Campina neemt Menken melk over

ROTTERDAM, 7 NOV. Campina Melkunie neemt het consumptiemelkbedrijf Menken van Grieken over. Naast de activiteiten in dagverse melk van Menken Holding gaat het daarbij ook om een belang van veertig procent in het Poolse bedrijf Bacha. Campina had daarin al een belang van de overige zestig procent.

De bescheiden omvang van Menken van Grieken - 12 procent van de markt - stelt het bedrijf niet meer in staat mee te komen op een markt die steeds meer wordt bepaald door grote coöperaties. Door de moordende concurrentie is de omzet van het bedrijf de afgelopen vier jaar met 13 procent gedaald, maar het lijdt geen verlies.

Menken Holding gaat zich concentreren op het versterken van zijn positie op de markt van frisdranken, vruchtensappen en zuivelspeciaalproducten. Het productiebedrijf in Wassenaar, dat een overcapaciteit van 25 procent heeft blijft wel open, maar wordt onderdeel van de consumptiemelk-divisie van Campina. De ongeveer 700 boeren die jaarlijks 230 miljoen liter melk aan Menken leveren zullen dat in de toekomst aan Campina doen. Door afslanking gaan 45 arbeidsplaatsen verloren in het Wassenaarse bedrijf, maar van gedwongen ontslagen zal geen sprake zijn, zo hebben de directies gisteren laten weten aan de ondernemingsraad en de vakbonden.

Bij Menken van Grieken werken 250 mensen. Het bedrijf is goed voor een omzet van 200 miljoen. Na het afstoten van dit bedrijf bestaat de holding nog uit Menken Drinks, dat frisdranken en fruitsappen maakt, Menken Dairy Food en France Creme. Daarnaast maken Menken Polderland (roomproducten) en het Spaanse Refrescos de Sur Europa (frisdranken) deel uit van de holding. Na de verkoop van het melkbedrijf rest er een jaarlijkse omzet van rond 400 miljoen gulden. Campina Melkunie heeft een jaaromzet van 7,5 miljard en legt zich toe op de productie en verkoop van zuivelproducten in Nederland, België en Duitsland.