Bod samen met Gazprom; Shell wil deel van Russisch oliebedrijf

ROTTERDAM, 7 NOV. De Koninklijke/Shell Groep poogt samen met het Russische Gazprom een fors belang te krijgen in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, dat in het volgende kwartaal wordt geprivatiseerd.

Rosneft-topman Aleksander Poetilov zei gisteren in Moskou, volgens het persbureau Interfax, dat Shell en Gazprom een bod op zijn bedrijf willen uitbrengen. Een Shell-woordvoerder reageerde vanmorgen met het standaard-antwoord op dit soort nieuws: “Wij gaan nooit in op geruchten in de markt.”

De Russische regering wil een belang van 96 procent in Rosneft verkopen. Dat past in het beleid van vice-premier Nemtsov, tevens minister van Energiezaken, om de Russische economie te liberaliseren, de industrie veel efficiënter en winstgevender te maken door participatie van Westerse bedrijven en de export op te voeren. De regering kan de opbrengst van de privatisering goed gebruiken om de achterstand in betalingen van salarissen en pensioenpremies te voldoen en het begrotingstekort te verminderen.

Volgens door Interfax aangehaalde bronnen bij Rosneft voeren Shell en Gazprom onderhandelingen in Londen en zullen ze waarschijnlijk halverwege deze maand een overeenkomst tekenen. Het gaat om een mammoetalliantie: Shell is een van de grootste geïntegreerde olie- en gasmaatschappijen ter wereld en Gazprom is de grootste gasproducent ter wereld.

Een flink belang in Rosneft, een van de grootste Russische oliebedrijven, zou voor Shell een doorbraak betekenen in zijn pogingen om meer greep te krijgen op de enorme energiereserves in dat land en op de lokale markt.

Het Nederlands-Britse concern heeft joint ventures en contracten voor olie- en gaswinning in Salym (Siberië) en bij het eiland Sachalin (voor de oostkust van Rusland) afgesloten, maar goedkeuring van Salym door het parlement in Moskou laat lang op zich wachten. Door samen met Gazprom de leiding te nemen in Rosneft kunnen de zaken flink worden versneld.

Het decreet van president Jeltsin van begin deze week dat het buitenlandse maatschappijen mogelijk maakt de volledige eigendom van Russische ondernemingen te verwerven, kan een dergelijke overeenkomst vergemakkelijken. Dat decreet is er gekomen op sterke aandrang van vice-premier Nemtsov. Tot nu toe mochten buitenlandse bedrijven slechts een belang van maximaal 15 procent in Russische ondernemingen kopen.