Beenhakker begint bij Feyenoord aan 'laatste kunstje'

ROTTERDAM, 7 NOV. Leo Beenhakker is vanmiddag begonnen als hoofdtrainer van Feyenoord. De 55-jarige coach bereikte gisteren een akkoord met zijn oude werkgever Vitesse, waar hij anderhalf jaar als trainer en technisch-directeur actief was. In ruil voor zijn contractbreuk heeft Beenhakker de Arnhemse club een schadeloosstelling betaald. De geboren Rotterdammer, die in 1976 jeugdtrainer was bij Feyenoord, is zeer gelukkig met zijn nieuwe baan. “De cirkel is rond. Dit wordt mijn laatste kunstje.”

Beenhakker is de opvolger van de vorige week ontslagen Arie Haan. De nieuwe coach gaat samenwerken met de assistent-trainers Geert Meijer en John Metgod. Het drietal gaat zondag met Feyenoord op bezoek bij Volendam. De hekkensluiter in de eredivisie is een van de vijftien werkgevers die de voormalige bondscoach heeft gediend. In 32 jaar heeft hij 22 verschillende functies bekleed. Hij had vooral succes bij Real Zaragoza en Real Madrid. Door zijn ervaringen in Spanje wordt hij geacht goed te kunnen communiceren met de vier Zuid-Amerikaanse voetballers van Feyenoord.

Beenhakker heeft bij Feyenoord een contract voor acht maanden getekend. De kans bestaat dat hij volgend seizoen als technisch directeur aan de slag gaat. Voorzitter Van den Herik heeft zijn oog laten vallen op enkele jongere trainers, zoals Ruud Gullit en Huub Stevens. De coaches van respectievelijk Chelsea en Schalke zijn momenteel niet beschikbaar. Beenhakker heeft geen bezwaar tegen zijn korte aanstelling. “Ik ben ontzettend blij om hier te mogen werken.” Van den Herik ziet evenmin problemen. “Leo is absoluut geen tussenpaus. Dat vind ik een tendentieuze benaming.”

Van den Herik ontkende de berichten uit Duitsland dat Stevens met ingang van het nieuwe seizoen de nieuwe trainer van Feyenoord is. “Die verhalen zijn door de perschef van Schalke'04 in de wereld geholpen. Wat ik ervan vind? Ik vind dat Schalke een nieuwe perschef nodig heeft.”

Van den Herik noemt de kortstondige aanstelling een verstandig besluit. “We waren beiden van mening dat dit tijdsbestek in de huidige situatie de juiste periode was. Of je een trainer nu voor acht maanden of acht jaar contracteert, hij wordt toch altijd beoordeeld op zijn prestaties.” Beenhakker heeft evenmin moeite met zijn onzekere toekomst. “Voor mij verandert er niet zo veel. Bij Vitesse zou mijn contract ook aan het eind van dit seizoen aflopen. Ik leef tegenwoordig van jaar tot jaar. Het enige waar ik voortaan op moet letten, is de goede afslag nemen. In plaats van linksaf naar Arnhem moet ik nu rechtsaf naar Rotterdam.”

De aanstelling van Beenhakker is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Toen hij zes dagen geleden werd benaderd door Van den Herik, was hij afhankelijk van de medewerking van Vitesse, waar zijn contract moest worden afgekocht. Voorzitter Aalbers van de Arnhemse club vroeg deze week bedenktijd en verlangde een schadevergoeding bij een eventuele contractbreuk. Feyenoord weigerde een afkoopsom te betalen en liet de onderhandelingen over aan de betrokkenen bij Vitesse. In een vraaggesprek met Studio Sport verschafte Beenhakker gisteravond enige duidelijkheid. “Ik betaal Vitesse een schadeloosstelling. We hebben besloten geen bedragen te noemen.”

Beenhakker krijgt bij Feyenoord de opdracht een zwalkend eerste elftal zelfvertrouwen en spelplezier terug te geven. De Rotterdamse club werd woensdag kansloos uitgeschakeld in de Champions League. In de nationale competitie heeft Feyenoord al vier nederlagen geleden. De nummer twee van vorig seizoen staat momenteel op de vierde plaats. Feyenoord heeft elf punten achterstand op koploper Ajax, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. De nieuwe trainer heeft zijn hoop gevestigd op de nationale beker en een tweede plaats in de eredivisie. Deze positie geeft recht op een plaats in de lucratieve Champions League.

Beenhakker erkent dat het zelfvertrouwen van de Feyenoorders na de kansloze nederlaag tegen Manchester United een flinke deuk heeft opgelopen. “Het moreel ligt op klomphoogte, volgens het poldermodel. Aan mij de taak om het elftal weer op de rails te krijgen. We moeten voetbal gaan spelen dat resultaat geeft en beantwoordt aan de verwachtingen van het publiek. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar wel een grote uitdaging.”

De lange weg van Epe naar De Kuip

1965-'67 trainer SV Epe 1967-'68 jeugdtrainer Go Ahead 1968-'72 hoofdtrainer Veendam 1972-'75 hoofdtrainer Cambuur 1975-'76 hoofdtrainer Go Ahead 1976-'78 jeugdtrainer Feyenoord 1978-'79 jeugdtrainer Ajax 1979-'81 hoofdtrainer Ajax 1981-'84 hoofdtrainer Zaragoza 1984-'85 hoofdtrainer Volendam 1985-'86 bondscoach Ned. elftal 1986-'89 hoofdtrainer Real Madrid 1989-'90 bondscoach Ned. elftal 1990-'91 hoofdtrainer Ajax 1991-'92 hoofdtrainer Real Madrid 1992-'93 hoofdtrainer Grashoppers 1992-'93 bondscoach S.-Arabië 1994-'95 hoofdtrainer America 1995 hoofdtrainer Istanbulspor 1995-'96 hoofdtrainer Guadalajara 1996 hoofdtrainer Vitesse 1997 technisch directeur Vitesse 6 november 1997 hoofdtrainer Feyenoord