Arrestaties om miljardenfraude

LONDEN, 7 NOV. De politie in Londen heeft gisteren een aantal mensen gearresteerd in verband met een fraudezaak waarbij het zou gaan om 800 miljoen dollar (1,5 miljard gulden) aan Amerikaanse staatsobligaties.

Een politiewoordvoerder verklaarde dat in samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst een einde is gemaakt aan een frauderende organisatie. Onder de arrestanten zijn twee Amerikanen en een Taiwanees. De politie heeft een groot aantal documenten gevonden, die in het financiële centrum van Londen circuleerden.

Volgens de Londense politie is de bende opgerold voordat de fraude werkelijk kon worden gepleegd. “Dit was een extreem succesvolle ingreep”, zei inspecteur Ken Stewart. “We hebben een substantieel deel van de frauleuze documenten die circuleerden in de City's financiële markten in beslag kunnen nemen.”

Het ging om een storting van 800 miljoen dollar aan Amerikaanse obligaties op een Britse bank met valse documenten. “Vaak gaat het hierbij om het verkrijgen van kleinere geldsommen van investeerders die zich niet bewust zijn van de authenticiteit van de documenten”, aldus inspecteur Stewart. De actie was onderdeel van een verscherpte controle van financiële transacties door internationale samenwerking tussen politie-autoriteiten. (Reuters, AFP)