Ankara dreigt EU over pact

LONDEN/WENEN, 7 NOV. De Turkse regering gaat het akkoord over de douane-unie met de Europese Unie herzien als “Turkije geen deel uitmaakt van het proces van de uitbreiding” van de EU. Dat heeft de Turkse minister van Economie, Isin Celebi, gisteren gezegd in Londen. “Dit is geen uitdaging of chantage, dit is een verklaring.”

Het douane-akkoord tussen Turkije en de Europese Unie werd op 1 januari 1996 van kracht. Door een Grieks veto heeft Ankara nog steeds niet de financiële hulp van de Unie gekregen die in het akkoord was afgesproken. Deze hulp is bedoeld om de aanpassing van de Turkse economie aan de verhevigde concurrentie met industrieën uit de Europese Unie te stimuleren. Door het akkoord heft Turkije geen invoerrechten meer op producten uit de Europese Unie.

In december besluit de Europese Unie formeel met welke landen ze gaat onderhandelen over lidmaatschap. Op een informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken bleek onlangs dat er diepgaande meningsverschillen bestaan over de relatie met Turkije. Sommige landen zijn er voorstander van Turkije te laten deelnemen aan een 'permanente conferentie' die vooral bedoeld is voor landen in Oost-Europa die geen direct zicht hebben op lidmaatschap van de EU. Griekenland is tegen zo'n uitnodiging en ook Duitsland lijkt sceptisch.

Turkije is inmiddels aan een diplomatiek offensief begonnen om zijn standpunt in Europa uit te dragen. Turkse bewindslieden reizen momenteel door Europa om de Westerse leiders ervan te overtuigen dat “Turkije recht heeft op een plaats in het nieuwe Europa”. Premier Mesut Yilmaz bezocht onlangs zowel Parijs als Bonn. Hij keert naar verwachting binnenkort naar Duitsland terug voor nieuw overleg met Kohl.

Gisteren bracht Yilmaz een bezoek aan de Oostenrijkse kanselier Klima. Deze onderstreepte dat Oostenrijk, dat in de tweede helft van 1998 voorzitter is van de Unie, voorstander is van deelname van Turkije aan de 'permanente conferentie'. (AFP, Reuters)