Albright gaat praten met Arafat en Netanyahu

TEL AVIV, 7 NOV. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright gaat op korte termijn afzonderlijke gesprekken voeren met de Israelische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Arafat over de crisis in het vredesproces. Deze gesprekken hebben eind volgende week plaats in Londen en Genève.

Minister Albright maakt in Londen een tussenlanding op weg naar een economische conferentie in Qatar terwijl Netanyahu daar zijn vlucht onderbreekt naar de Verenigde Staten, waar hij een joodse bijeenkomst in Indianapolis gaat bijwonen. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft intussen nog geen tijd in zijn agenda vrijgemaakt om Netanyahu op het Witte Huis te ontvangen. Het is zeer ongebruikelijk dat een Israelische premier tijdens een bezoek aan de VS niet welkom is in Washington. Het is mogelijk dat een versoepeling van de Israelische standpunten over het vredesproces tijdens het onderhoud Netanyahu-Albright alsnog de deur van het Witte Huis voor Netanyahu zal openen.

Intussen verschillen Netanyahu en zijn minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, grondig van mening over het resultaat van de besprekingen tussen Israel, de Palestijnen en de Amerikaanse regering van de afgelopen dagen in Washington. Volgens Levy is “de wolk van pessimisme” die over het Israelisch-Palestijnse vredesproces hing, in de Amerikaanse hoofdstad opgelost. Het besluit om de besprekingen volgende week in negen verschillende commissies in Israel voort te zetten is volgens Levy positief. Levy was het niet eens met de opvatting van Netanyahu dat de Palestijnen de besprekingen in Washington hebben getorpedeerd om Israel - met het oog op de belangrijke economische conferentie in Qatar - te isoleren.

Israel heeft gisteren de uitbreiding met 300 woningen van de nederzetting Alfei Menashe op het nog bezette deel van de Westelijke Jordaanoever aangekondigd. Minister Levy zei het niet zo handig te vinden dat dit tijdens de afsluiting van de besprekingen met de Palestijnen werd bekendgemaakt. Twee maanden geleden werden de uitbreidingsplannen van Alfei Menashe door de regering goedgekeurd. Een functionaris bij de Israelische regering zei gisteren “trots te zijn” op de uitbreiding van deze nederzettingen, die volgens hem een “voorstad van Kfar Saba” zijn. Deze Israelische stad ligt vijftien kilometer ten westen van Alfei Menashe. Deze manier van uitdrukken wijst er op dat Israel het gebied tot Alfei Menashe wil annexeren.