AB GOUBITZ (1910-1997); Ochtendgymnastiek

Ab Goubitz, de fysiotherapeut die bijna dertig jaar lang de Ochtendgymnastiek op de radio heeft gepresenteerd, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. “Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?” luidden zijn vaste openingswoorden, op montere toon uitgesproken met zijn karakteristieke, uiterst verzorgde stemgeluid.

Hoewel ook anderen de Ochtendgymnastiek hebben verzorgd, werd Goubitz door zijn langjarige ervaring de verpersoonlijking van deze radiotraditie. Maar hij was niet de eerste; al in de jaren dertig presenteerde G. Burgwal drie keer per week de rubriek 'Oefent ge mee met de NCRV' en vanaf 10 februari 1941 maakte de door het nazi-bewind ingestelde Nederlandsche Omroep er een dagelijks programma van, dat vanaf 1943 werd verzorgd door Dick van Rijn.

Goubitz, toen nog leraar lichamelijke opvoeding aan een Hilversumse school, begon op 1 december 1945, bij het toenmalige Radio Herrijzend Nederland. Twee jaar later ging hij mee naar de nieuwe Nederlandse Radio Unie, de voorloper van de NOS. Twintig jaar lang presenteerde hij zijn buk- en strekoefeningen (“en strek, en voor, en achter, en buig”) bij de kwieke pianoklanken van Arie Snoek; na diens overlijden trad Jacques Schutte aan als begeleider. Toen ook Schutte was overleden, maakte Goubitz nog enkele jaren met toestemming van de weduwe gebruik van archiefopnamen van diens pianospel.

In de eerste jaren stond hij zes ochtenden per week voor dag en dauw op om al om 11 minuten over 7 voor de microfoon te kunnen staan. Later werd besloten de uitzendingen vooraf op te nemen. Intussen was Goubitz chef van de afdeling sportzaken van de gemeente Hilversum geworden. Toen hij in januari 1975 met pensioen ging, had hij meer dan 9.000 afleveringen van de Ochtendgymnastiek gemaakt.

De rubriek bleef nog tot 1983 bestaan, daarna werden de oefeningen opgenomen in het programma NOS-Sportief. Tot op de dag van vandaag zendt Radio 5 in de vroege ochtend, een sportieve rubriek uit, maar van de populariteit van de Ochtendgymnastiek - tot in de jaren zestig nog ruim 300.000 luisteraars - is allang geen sprake meer.

    • Henk van Gelder