Zuivelgigant Coberco geeft werknemers loongarantie

De nieuwe zuivelgigant Friesland Coberco wil zijn werknemers een loongarantie geven. Dit is gisteravond gebleken tijdens de onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers van de zuivelcoöperaties Coberco, Friesland Dairy Foods, Twee Provinciën en de Zuid-Oosthoek.

De vier zuivelcoöperaties fuseren op 1 januari. Voor 6.000 werknemers van de vier bedrijven kan dat betekenen dat ze in het nieuwe bedrijf een andere functie krijgen. Als dit een lager salaris tot gevolg heeft, eisen de vakbonden een waardevaste persoonlijke toeslag voor deze mensen. De zuivelbazen willen hier aan tegemoet komen, maar alleen op voorwaarde dat die werknemers bereid zijn op een andere locatie te werken.

De nieuwe onderneming heeft straks fabrieken in zeven provincies. De werknemers kunnen een functie op een andere plek krijgen dan waar ze nu werken. In het eindbod wil de werkgever de maximale reisafstand bepalen op 75 kilometer, gelijk aan een reistijd van een uur. De Voedingsbond FNV vond een reisafstand van zestig kilometer de grens. De Voedingsbond FNV en CNV Zuivel gaan het bod zaterdag neutraal aan hun leden voorleggen. CNV Zuivel is niet onverdeeld gelukkig met het eindbod. De bond wil dat het sociaal plan een langere looptijd heeft dan drie jaar.