Vier Kamerleden D66 op de schopstoel

DEN HAAG, 6 NOV. Vier D66-Kamerleden zullen, als het aan de stemadviescommissie van D66 ligt, niet terugkeren in de Tweede Kamer. Dit blijkt uit de kandidatenlijst die deze adviescommissie gisteren heeft gepubliceerd.

G. Roethof, M. de Koning, U. Lambrechts, en J. van Waning staan niet op de lijst van de 35 kandidaten die de commissie onder leiding van oud-partijleider Maarten Engwirda nu voorlegt aan de leden van D66. De leden stemmen eind van dit jaar over de definitieve volgorde van de lijst.

De stemadvieslijst bestaat uit vier groepjes, waarvan de leden in alfabetische volgorde zijn opgenomen. Tot het eerste lijstje met vijf leden behoren beoogd lijsttrekker Borst, minister Van Mierlo, fractievoorzitter Wolffensperger en de Kamerleden Van Boxtel en De Graaf. Beide laatsten worden gezien als mogelijke toekomstige partijleiders. Wolffensperger wordt genoemd voor een topfunctie bij de NOS.

Het tweede groepje telt tien leden, onder wie staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) en de Kamerleden Bakker, Dittrich, Giskes, Schimmel, Van Vliet en Ybema. Daarnaast staan in deze groep drie nieuwkomers: D. Hesseling (26), voormalig voorzitter van de Jonge Democraten, B. Fraenk (41), raadslid van het stadsdeel Amsterdam Osdorp, en A. Telleman (26), bestuurskundige en aerobicinstructeur.

De hoge plaats van Fraenk is opmerkelijk. Bij een eerste stemming over de nieuwkomers hebben de D66-leden hem slechts op plaats 43 gezet. Verscheidene nieuwelingen die door de leden in de top tien werden gezet, worden daarentegen door de adviescommissie helemaal niet genoemd. De leden kunnen de volgorde op de definitieve lijst nog veranderen.

Als nieuwkomers in de derde groep vallen op W. Bos, de bedenker van de 'Bos-variant' van de hogesnelheidslijn, en F. Ravestein, fractievoorzitter in de raad van Rotterdam. Ravestein was onder leden de populairste nieuwkomer, Bos stond op plaats 20.