Verslaafd aan de radio

Geen locatie zo gek of er is tegenwoordig een radio voor: de douche, de fiets of de trein. Zelfs voor het toilet is nu geluid verkrijgbaar. Een blik in de wereld van de al dan niet gewenste geluiden.

Je wandelt over een van de verlaten vlaktes van Gran Canaria en plots is daar een stofwolk waarbinnen zich de meest plebeïsche uitvinding van de eeuw bevindt: de fourwheeldrive. Het verlangen naar een granaatwerper stijgt als het monster vol juveniele zon- en sangria-aanbidders gierend schakelend nadert. Boven het geluid van de motor klinkt het ritmisch dreunen van een discodeun. Een granaatwerper mag ik niet kopen, maar iedere gek mag de stilte vermoorden met een draagbare Jeep Boombox (ƒ399).

Geluid is een product dat even onstuitbaar als water alle gaten in de markt vult. Ik haat opgedrongen geluiden, maar moet bekennen dat ik verslaafd ben aan de radio. In slaap-, bad- en woonkamer liggen radio's en voor in de trein heb ik een draagbaar miniradiootje bij me. Als overtuigd buitensporter en grammenjager speur ik voortdurend naar de kleinst mogelijke en minst wegende zaklantaarn, verrekijker, zakmes of tandenborstel. Zo vond ik de Micro-Radio, een 'small radio with great performance' volgens de achterzijde van de blisterverpakking. Groot: 37 bij 27 bij 10 mm en 23 gram zwaar. Ontvangst van 88 tot 108 MHz. Voor ƒ29 bezit men 'la plus petite radio du monde, FM auto-scan'.

In een geluidsarme ruimte, zoals een studeervertrek, klinkt de Micro-Radio inderdaad glashelder, om niet te zeggen hard, door de earphones. Wachtend op een espresso in de hal van het centraal station (ƒ3) echter verdrinkt het acht uur nieuws in de aankondigingen van vertraagde sneltreinen. Het probleem van de omgevingsgeluiden is door de lawaai-industrie onderkend en de hi-tech oplossing is de Noisebuster. Wie zijn walkman of draagbare cd-speler aansluit op een klein kastje vol noise cancellation technologies kan ongestoord door toeterende auto's of remmende treinen naar zijn favoriete muziek luisteren. De producent zegt dat het apparaat 'anti-geluid' genereert waardoor ongewenst omgevingsgeluid wordt verminderd. Wat er ook gebeurt, de noisebuster werkt.

Staande voor geluidsboxen waaruit Ry Cooder schalt, lukt het ten volle te genieten van een bandje met Baaba Maal. (Noisebuster ƒ199)

Gewenst geluid verdrinkt ook onder de douche. Hier biedt de shower radio (AM/FM Model Q100) uitkomst. Deze radio noemt zichzelf op de verpakking 'bescheiden geprijsd' (ƒ39) en zegt aan 'de kwaliteit van leven' een certain something toe te voegen. Staand onder de douche luister ik naar het nieuws van 06.30. Pas als de kranen zijn dichtgedraaid, hoor ik hoe hard het geluid aanstaat. Daar moet in de belendende slaapkamer nog van te genieten zijn. Dat is lastig, overlast.

Van overlast ben ik me ook zeer bewust wanneer ik mijn nieuwe fietsradio uitprobeer. Deze Bike-Radio (AM 250-1620 KHz en FM 88-108MHz) is zelfs door linkshandigen met een negatief IQ voor techniek in betrekkelijk korte tijd aan het stuur te bevestigen. Het vreemde is dat niemand opkijkt van een schetterende fietsradio. In de grote stad neemt iedereen zich voor dat niemand opvalt. Toch ben ik mij er terdege van bewust dat ik langzaam rijdend vele voorbijgangers laat meedelen in de informatie over nieuwe landzoogdieren die in Centraal-Vietnam aan de lopende band worden ontdekt. Een nog drukkere straat inslaand probeer ik de stem, die nu 'rode wolven' tot ín de dorpen laat komen, wat volume te ontnemen en hou na een onvoorzien kuiltje in het wegdek opeens een geinig knopje in mijn hand. De radiostem schreeuwt nu echt uit dat stropers voor een paar dollars zeldzame tijgers vangen en villen.

(Bike-Radio ƒ49)

Toevluchtsoord tegen alle overlast van de wereld was voorheen altijd de kleinste kamer van het huis. Maar laatstelijk, bij het beroeren van het sanitaire papier, vulde het kabinetje zich met de melodie van 'Twinkle twinkle little star'. In de wc-rol had ik een Toity Tunes stripje met geluidchip geïnstalleerd. Bij elke draaiing van de rol barstte een 'song for parties & everyday fun' los. Te koop zijn onder meer de deuntjes Home Sweet Home, Take me out to the Ball Game en You are my sunshine. Een Toity Tune (ƒ19) in de toiletrol is wel een aanslag op echtelijk geluk, valt uit ervaring te melden.

Alle hierboven genoemde artikelen zijn te koop bij: Gimmethat, Magna Plaza, Nieuwezijds Voorburgwal 182. Inl 020-6388757

    • Hans Moll