United superieur aan bikkelhard Feyenoord

ROTTERDAM, 6 NOV. De veldslag tussen Nederlandse en Engelse supporters kreeg pas in de slotfase van de wedstrijd een vervolg binnen de lijnen.

Terwijl de fans van Manchester United hatelijke spreekkoren aanhieven over de matige kwaliteit van de Rotterdamse club, besloten de Feyenoorders hun agressie in het veld te uiten. Met flying tackles gingen ze hun superieure tegenstanders op Engelse wijze te lijf. Ze konden de pijn niet verzachten. Na de 3-1 nederlaag is Feyenoord uitgeschakeld en blijft United zonder puntverlies in groep B van de Champions League.

Het is lang geleden dat een Nederlandse voetbalclub in technisch opzicht zo vernederd is door een Engelse club als gisteravond. De hoogstandjes van Giggs, Cole en Beckham waren een voorbeeld van de gewijzigde verhoudingen in het Europese voetbal. Manchester United hoeft niet op een rijk verleden te teren, want de Engelse kampioen heeft momenteel een prachtig elftal. De Europees kampioen van 1968 behoort weer tot de internationale top. Feyenoord daarentegen teert op vervlogen tijden. De Rotterdamse ploeg gaat een ongewisse toekomst tegemoet. De Europees kampioen van 1970 behoort tot de grauwe middenmoot op de internationale velden. There's only one good team in Holland, zongen de Engelse fans. Ze doelden op Ajax, ze vergaten PSV, ze hadden gelijk wat Feyenoord betreft.

In negentig minuten kreeg de thuisclub twee uitgespeelde kansen, met een late tegentreffer van Kornejev als schrale troost. De bezoekende club mocht zich naar hartelust uitleven met scherpe counters die in een recent verleden on-Brits werden genoemd. Het verschil tussen Feyenoord en United was ook het verschil tussen los zand en een hecht bolwerk. Aan Nederlandse zijde liepen de spelers elkaar voortdurend voor de voeten en viel geen enkel spelsysteem te ontdekken. Aan Engelse kant sloten de linies naadloos aan, beheersten de spelers alle facetten van het moderne voetbal. Zelfs een robuuste verdediger als Pallister, vaak als een houten klaas afgeschilderd, strooide met listige passes.

De verdedigers van Feyenoorders stonden erbij en keken ernaar. Linksback Van Wonderen, die vorig jaar nog werd aangetrokken als rechtshalf, maaide na een half uur spelen over de bal heen. Spits Sheringham zag zijn fraaie schot even fraai gekeerd door doelman Dudek. Een paar minuten later was de Poolse keeper kansloos bij een boogbal van Cole, die profiteerde van de traagheid van zijn bewaker Schuiteman. Cole reageerde veel sneller op een dieptepass van Neville, die na een harde botsing de Feyenoorder Graff blesseerde. De Argentijnse vleugelverdediger heeft de kruisbanden van zijn knie gescheurd. Hij is zeker een paar maanden uitgeschakeld.

De chaos in de Rotterdamse defensie werd geïllustreerd door het teleurstellende spel van gelegenheidslibero Van Gastel. Hij grossierde in foute passes en was medeschuldig aan de tweede treffer van Cole. De jonge Brabander reageerde een paar minuten voor rust als een veteraan toen Cole de vrije ruimte zocht. Volledig ongedekt kon hij de voorzet van Beckham in het doel schuiven. In de tweede helft maakte Cole nog een derde treffer, na een schitterende dribbel van Giggs. De elegante Welshman toonde de neutrale toeschouwer enkele prachtige acties.

De veldslag tussen beide supportersgroepen bleef buiten het stadion onbeslist. De hooligans liepen opgefokt, met bebloede gezichten en vuurspuwende ogen, naar elkaar te loeren. In het stadion overstemden de supporters van United de zwijgende meerderheid. Ze zongen prachtige liederen, maar gooiden ook de stenen terug die Feyenoord-supporters in hun vak wierpen. De sfeer was grimmig op de tribunes en beïnvloedde bijna onvermijdelijk het gedrag van de spelers. Na een sportieve eerste helft besloot trainer Meijer van Feyenoord olie op het vuur te gooien. Hij vroeg zijn spelers meer strijdlust te tonen. “Ik vond het allemaal te lauw”, reageerde Meijer. “Soms moet je laten zien dat je er staat. Maar we zijn niet over de schreef gegaan. Zeker niet als je weet hoe wij twee weken geleden zijn aangepakt in Manchester. Toen liepen wij vier blessures op. We hebben met gelijke munt terugbetaald.”

Zijn collega Ferguson reageerde woedend op de woorden van Meijer. “Een waanzinnige gedachte, die vergelijking.” Ferguson toonde ook onbegrip voor zijn eigen spelers, die na afloop als betrof het een vriendschappelijk duel van shirtje ruilden met de tegenstanders. Hij verweet de Feyenoorders insane gedrag. Hij verweet scheidsrechter Puhl lankmoedigheid. De Hongaarse arbiter gaf vier gele kaarten, maar hij liet enkele brute overtredingen van Feyenoord onbestraft. “Die man had minstens twee rode kaarten moeten geven”, sprak Ferguson. “Ik ben trots op mijn spelers dat ze de rust hebben bewaard. Gelukkig is maar één speler geblesseerd geraakt.”

De Argentijn Cruz, de Achterhoeker Bosvelt en de Rotterdammer Boateng waren de meest agressieve Feyenoorders. Cruz speelde een redelijke wedstrijd, maar hij blijft een voetballer met Latijnse inborst. De ongelukkige midvoor deelde elleboogstoten uit en maakte slidings zonder de intentie de bal te spelen. Een kwartier voor tijd werd hij tegen zichzelf in bescherming genomen, zoals Meijer de wissel met Vos verwoordde. “Wij willen Julio er tegen Juventus graag bij hebben.”

Om dezelfde reden mocht Bosvelt even later het veld verlaten. Hij had de Engelse back Irwin met een vliegende tackle geblesseerd. Boateng ten slotte was telkens te laat met zijn charges. Hij liep als een wildeman om zich heen te maaien, zonder de bal of de benen te raken. Het wangedrag van sommige Feyenoorders viel na afloop in genade bij hun trainer. Volgens Meijer was het niet de bedoeling geweest tegenstanders te blesseren. “Als de scheidsrechter vindt dat wij te ver gaan, moet hij optreden. Internationaal voetbal heeft nu eenmaal geheel eigen wetten.”

De spelers van Manchester United zijn in de Premiership het nodige gewend als het gaat om fysiek spel. Toch waren ze verrast door de intimiderende acties van Feyenoord. De Nederlandse reservekeeper Van der Gouw had plaatsvervangende schaamte op de Engelse reservebank. “Ik voelde me niet zo prettig. Het begon al voor de wedstrijd toen onze bus werd belaagd. Verder begrijp ik niet waarom ze pas bij 3-0 begonnen met schoppen. Ze waren een beetje laat met dat gefrustreerde spel. Ach ja, ze kwamen er gewoon niet aan te pas.”

    • Jaap Bloembergen