Spring stapt op als leider Iers Labour

LONDEN, 5 NOV. De Ierse ex-minister van Buitenlandse Zaken Dick Spring stapt op als leider van de Labourpartij. Hij zei gisteren plaats te willen maken voor een nieuwe generatie. De 47-jarige Spring is vijftien jaar partijleider geweest. Zijn vertrek opent de mogelijkheid van een coalitie tussen Labour en Fianna Fail, de grootste partij van Ierland. Sinds de verkiezingen van juni vormt Fianna Fail met de Progressive Democrats een minderheidsregering.

Labour en Fianna Fail hebben eerder samen geregeerd, maar die coalitie kwam eind 1994, na drie jaar, ten val omdat Labour onoverkomelijke bezwaren had tegen een omstreden juridische benoeming door premier Albert Reynolds. Spring liet destijds doorschemeren dat de coalitie kon worden voortgezet als Fianna Fail zich van Albert Reynolds als partijleider zou ontdoen. Reynolds werd prompt ingeruild voor de huidige premier Bertie Ahern. Maar op het laatste moment koos Labour voor een coalitie met Fine Gael. Fianna Fail werd in de oppositie gedwongen en heeft Spring dat 'verraad' nooit vergeven.

Bij de laatste verkiezingen sloot Labour een samenwerking met Fianna Fail bij voorbaat uit, maar voor een voortzetting van de coalitie met Fine Gael ontbrak een meerderheid. De fractie van Spring werd bijna gehalveerd. Spring wordt binnen zijn partij ook verantwoordelijk gesteld voor het rampzalige resultaat van Labour-kandidaat Adi Roche bij de recente presidentsverkiezingen.