Rusland en Iran ratificeren verdrag chemische wapens

MOSKOU/DEN HAAG, 6 NOV. Rusland en Iran hebben gisteren het chemische wapensverdrag geratificeerd. Daarmee hebben nu 104 landen dit wereldwijde verbod op produktie, opslag en gebruik van chemische wapens geratificeerd.

Het Russische parlement, de Doema, stemde vorige week al in, waarna gisteren de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, ook akkoord ging. Het parlement had tot nu toe steeds geweigerd het verdrag te aanvaarden, omdat vooral hardliners meenden dat Rusland zich niet de hoge kosten van ontmanteling van de chemische wapens kan veroorloven. Zij zijn volgens waarnemers gezwicht voor het argument van de regering dat Rusland hoe dan ook afmoet van deze wapens door hun ouderdom, met of zonder deelname aan het verdrag. Rusland is met 40.000 ton de grootste bezitter van chemische wapens, de VS komen op de tweede plaats met 30.000 ton. De organisatie die toeziet op de uitvoering van het verdrag zetelt in Den Haag. Landen die het nog niet hebben getekend, zijn onder meer Irak, Libië, Syrië en Noord-Korea. Het verdrag trad op 29 april van dit jaar in werking. (Reuters, AP)