Royale viering 60ste verjaardag koningin

AMSTERDAM, 6 NOV. De koningin wil haar zestigste verjaardag volgend jaar uitgebreid en vooral in de hoofdstad vieren. De NOS heeft inmiddels overleg gevoerd met de Amsterdamse politie over tv-opnames van de gebeurtenis, maar een politiewoordvoerder zegt “niets, niets, niets” te weten. In het Amstel Hotel zullen tal van buitenlandse staatshoofden logeren - maar het hotel bezweert dat daarvan “niks bekend” is. Ook in het Amsterdamse Concertgebouw weet men officieel nog van niets.

De viering zal groots zijn, zoveel is duidelijk. In de week rond 31 januari 1998 zal naast de voltallige koninklijke familie “een groot aantal binnen- en buitenlandse gasten” aanwezig zijn, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Het verjaardagsfeest zal meerdere dagen duren, wordt deels besloten van aard en voorziet ook in evenementen voor het publiek.

Naast het Concertgebouw noemt de RVD als feestlocaties het Stedelijk Museum, het Koninklijk Paleis, de Westerkerk en het Muziektheater in Amsterdam, Paleis het Loo in Apeldoorn en het Kröller Müller-museum in Otterlo. Details wil de RVD nog niet geven. Een woordvoerder noemt het “uitermate link erover te praten”, omdat over het precieze programma nog overleg wordt gevoerd. Ook wie in Amsterdam op de hoogte is mag, althans officieel, nog niets over het feestprogramma naar buiten brengen.

In ieder geval zal de koningin haar hoogstgeplaatse gasten op 31 januari een groot diner in het Koninklijk Paleis aanbieden en zal zij op 30 januari aanwezig zijn bij een balletgala in het Muziektheater. Burgemeester Patijn is “zeer verheugd” met het besluit van de koningin haar verjaardag grotendeels in Amsterdam te vieren, zegt zijn woordvoerder. “Hij is op het moment druk in overleg over het precieze feestprogramma.”