Rotterdam hoopt op MTV-magie

The 1997 MTV Europe Music Awards, MTV, 19.00-01.00u.

Rotterdam doet het steeds beter als internationaal popconcert-podium. Eerder dit jaar koos de Ierse band U2 De Kuip al als locatie voor de start van hun Europese tournee. Maar ook de zingende castleden van de soap the Bold and the Beautiful kozen de Maasstad voor hun Bold-concert. De afgelopen week was de serie met fragmenten uit die show doorspekt.

Vanavond zet Rotterdam wederom een paar schreden op het wereldtoneel als de stad waar de MTV 1997 Europe Music Awards worden uitgereikt. In een directe uitzending, die over de hele wereld wordt uitgezonden, worden de prijzen als beste zangeres, beste zanger en die voor de meest veelbelovende artiest (winnaar vorig jaar Garbage) in een galaprogramma zoals we dat van Amerikanen gewend zijn, toegekend.

Dat de Europese tak van het trendy Amerikaanse muziekstation Rotterdam als locatie voor dit jaarlijkse evenementen selecteerde, blijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn, zo legt MTV-directeur Brent Hansen uit. “Rotterdam is een echte venue”, zegt hij in trendy 'lingo'. “Popsterren komen graag naar Rotterdam. Het is vaak een onmisbare poot binnen een wereldtournee. Eigenlijk zijn er maar een paar van dat soort plekken in Europa. The Brixton Academy in Londen is er zo een. En Ahoy Rotterdam is een andere.”

Dat we dat niet wisten! Maar of het Rotterdam lukt iets van de magie die altijd om het evenement heenhangt, levend te houden, is nog maar de vraag. Om de vorige edities van het spektakel te evenaren, zal al een hele klus worden.

Zo zong op de eerste editie van het spektakel, op 24 november 1994, de Brit George Michael het nummer Freedom met als achtergrond de verlichte Brandenburger Tor. Ook het jaar daarop, Parijs, kende zo'n kippenvel-moment toen zanger Bono van U2 zijn award in ontvangst nam en tegen het duizendkoppige publiek schreeuwde: “Wat een avond, wat een publiek, en wat een rukker van een president hebben jullie, zeg!”, als aanklacht tegen de kernproeven op Mururoa die president Chirac toen maar niet kon verbieden. Een aanklacht die, voor de verandering, door miljoenen mensen over de hele wereld werd gehoord.

Vanavond zijn alle ogen gericht op de Spice Girls die naar verwachting hun al voor Nelson Mandela opgevoerde toneelstukje 'voor de miljoenen die stierven voor onze vrijheid' nog eens dunnetjes zullen overdoen. Wellicht zullen ook sterren als Björk, The Backstreet Boys, Jon Bon Jovi, U2, Eternal, Blackstreet, Skunk Anansie, Aerosmith, LL Cool J, Jovanotti, en gastheer annex Boyzone-zanger Ronan Keating een hartig woordje tot de bedreigers van de wereldvrede richten (voor wie die namen niets zegt, Katja Schuurman en Karen Mulder komen ook).

Want zo ziet MTV zichzelf ook het liefst: als een station met een ideologie. Waar Amnesty International, Greenpeace, Benetton and Nike een wereld van verdraagzaamheid, liefde en vrede prediken. Met zijn Free Your Mind campagne tegen racisme en kortzichtigheid, zijn logo ontwerpwedstrijden voor jonge kunstenaars, de Vote Europe Campagne, en met de Wereld Aids Dag, probeert het station al jaren meer te zijn dan een hippe muziekzender met synthetische videoclips. Een verhaal over MTV gaat ook altijd over ideologie, hoezeer critici ook beweerden dat het engagement niet meer dan een 'hip 'n cool' sausje was.

“Als dat zo was, waren we er allang mee opgehouden. Maar dat is niet gebeurd. Wij hebben onze ideologie nooit verlaten”, zegt Hansen. “Laat mensen maar eens bewijzen dat ons engagement nep is.” Aan Rotterdam vanavond de taak die kaars brandende te houden.

    • Japke-d. Bouma