Opera Così fan tutte blijft een uitstekende voorstelling

Voorstelling: Così fan tutte van W.A. Mozart door de Nederlandse Opera en het Ned. Kamerorkest o.l.v. Ivor Bolton m.m.v. Patricia Schuman (Fiordiligi), Monica Bacelli (Dorabella), Roberto Scaltriti (Guglielmo), Raúl Gimenez (Ferrando), Isabel Rey (Despina) en Carlos Chausson (Alfonso). Regie: Jürgen Flimm. Gezien: 5/11 Muziektheater Amsterdam. Herh.: t/m 30/11.

Voor de derde keer brengt de Nederlandse Opera Mozarts Così fan tutte in de onderhoudende en geestige enscenering van Jürgen Flimm, die zo opmerkelijk begint met een citaat van Manets Déjeuner sur l'herbe, het schilderij van de picknick met de blote dame. De twee eerste series, in 1990 en 1992 met begeleiding door het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt en met Charlotte Margiono als Fiordiligi, waren hoogtepunten in de historie van de Nederlandse Opera.

Het Concertgebouworkest, Harnoncourt en Margiono waren gisteren niet in het Muziektheater maar in het Concertgebouw. Hoewel met de inzet van het goed spelende Nederlands Kamerorkest en een geheel vernieuwde cast de superglans is verdwenen, blijft deze Così met al die fantastische Mozartmuziek op een hoogst respectabel niveau. De Britse dirigent Ivor Bolton, voor het eerst bij de Nederlandse Opera, liet gisteren bij de eerste voorstelling de spanning in de ouverture onderbelicht maar toonde zich daarna in de beleiding van de handeling uiterst gedreven.

De instudering is onder leiding van Wim Trompert met veel zichtbare zorg en detaillering gebeurd, zodat de voorstelling op het gebied van goed gedoseerd komisch acteren en het etaleren van subtiele tragiek nog steeds een perfecte weerspiegeling is van het origineel. En er wordt door alle zangers - de meesten traden eerder op in Amsterdam - uitstekend gezongen, zowel individueel als in het hechte ensemblewerk. De rol van Despina wordt op verrukkelijke wijze vertolkt door Isabel Rey.

Voor alle voorstellingen nog kaarten verkrijgbaar.