Notre histoire

Notre histoire (Bertrand Blier, 1984, Frankrijk), TV5, 20.05-21.55u. Herhaling zondag 21.35-00.30u.

De Franse regisseur Bertrand Blier (geb. 1939) is de zoon van de in 1989 overleden acteur Bernard Blier, de man met het goudeerlijke, zoniet een beetje domme gezicht die in veel films er door anderen wordt ingeluisd. Eenmaal hebben vader en zoon samen een film gemaakt, Calmos in 1978, maar dat wat geen succes. Ook Notre histoire uit 1984 die TV5 vanavond vertoont, is een van Blier jr.'s minder bekende films. Aan de rolbezetting, met Nathalie Baye en Alain Delon kan dat nauwelijks hebben gelegen.

Notre histoire (onze geschiedenis) heb ik voor dit stukje helaas niet kunnen zien. Maar ik zal zeker kijken, want de film begint met een van mijn favoriete fantasieëeeeen: vrijen in een trein, en dan nog wel met een dame die je nog maar net ontmoet hebt. Om zoiets ten volle te genieten (in het echt dan, niet als filmkijker) moet je als man vermoedelijk over een zekere mate van tragisch bewustzijn beschikken, en dat doet Robert Avranche (Alain Delon) dan ook rijkelijk. Hij gaat, na de daad, de dame in kwestie als zijn laatste reddingsboei beschouwen en zoekt haar op, om dan vervolgens in vreemde avonturen te belanden.

Bertrand Blier - behalve filmmaker ook romancier - debuteerde in 1962 met een documentaire die ik ook al niet heb gezien maar wel graag zou willen zien: Hitler, connais pas (Hitler? Ken ik niet), waaruit moet blijken dat zeventien jaar na de oorlog maar weinig jonge Fransen erg veel weet hadden van wat er in de Tweede Wereldoorlog was gebeurd. Ik heb het gevoel dat je zo'n film in Frankrijk nu niet meer zou kunnen draaien omdat - mede onder invloed van de televisie - het kennisniveau op dat gebied zeer is toegenomen.

In zijn mij bekende speelfilms doet Blier zich kennen als een moralist met een scherp oog voor de schoonheid van het onaangepaste. Dat geldt voor Les Valseuses uit 1978, een schelmenverhaal met Géerard Depardieu en Patrick Dewaere. En ook voor Trop belle pour toi uit 1989, een ongewoon overspelverhaal waarin een man die is getrouwd met de meest sexy vrouw die je je kunt voorstellen, haar bedriegt met een treurig type met moederlijke neigingen.

    • Raymond van den Boogaard