Nederland en VS bezorgd over toestand Suriname

DEN HAAG/PARAMARIBO, 6 NOV. Nederland en de Verenigde Staten maken zich ernstige zorgen over de toestand in Suriname in verband met de vermeende couppoging van 25 oktober. Minister van Mierlo ontbood gisteren de Surinaamse ambassadeur voor overleg over de behandeling van de arrestanten.

Tegelijkertijd is in Washington de Surinaamse ambassadeur ontboden. Reden voor de zorg is dat diplomaten en mensenrechtenactivisten de toegang wordt geweigerd tot de arrestanten, terwijl enkele van hen ernstig zijn mishandeld. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Alibux liet de Amerikaanse ambassadeur en de Nederlandse zaakgelastigde dinsdag weten dat de Surinaamse procureur-generaal als enige bepaalt wie er wanneer toegang krijgt tot de arrestanten. Hij zei zich te storen aan de berichtgeving over de coup in Nederland. Dat zou een vorm van inmenging zijn in de Surinaamse politiek.

Desi Bouterse heeft gisteren bij een wijkvergadering van zijn partij de NPD gisteren zeer fel uitgehaald naar Nederland, de Nederlandse pers en Surinaamse “verraders”. Bouterse zei onder andere dat Nederland de Verenigde Staten na de couppoging van 25 oktober “er met de haren heeft bijgesleept”. Nederland en de VS bekommeren zich om het welzijn van de arrestanten nadat op de maandagochtend vlak na de coup twee verdachten hun toevlucht zochten tot hun ambassades. Volgens Bouterse zouden beiden echter om tien voor vijf in de ochtend bij de Nederlandse ambassade hebben aangeklopt. Vervolgens zou een van hen bij de Amerikaanse ambassade zijn afgezet met het doel de Amerikanen bij de zaak te betrekken. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken noemt dit een “apocrief verhaal” dat “gemakkelijk te weerleggen valt”.

Bouterse somde ook een aantal abani ('verraders') van de Surinaamse zaak op. Het zou gaan om de Surinaamse journalist Iwan Brave, die voor Nederlandse media werkt, de krant De Ware Tijd en de mensenrechtenactivist Stanley Rensch. Hij vroeg de aanwezigen zich niet te laten “vergiftigen” door de antipropaganda die zij over de Suriname verspreiden.

Twee mannen die zijn aangehouden op verdenking betrokken te zijn bij een poging tot staatsgreep, zijn dinsdag vrijgelaten. Een van de twee is R. Bosnie, de eigenaar van de uitdeuk- en spuitgarage waar de samenzweerders zouden zijn samengekomen. Bosnie reed naar zijn garage toen hij te horen kreeg dat daar iets gaande was. Ter plekke werd hij zwaar mishandeld. Bosnie hield er gekneusde ribben en leverschade aan over.