Meel Belgische BSE-koe naar Nederland

BRUSSEL, 6 NOV. De Belgische koe die leed aan de gekkekoeienziekte (BSE) is verwerkt tot diermeel en in een partij van 1.200 ton diervoeder terechtgekomen.

Dit diervoeder is naar drie landen, waaronder Nederland, geëxporteerd. De koe werd verwerkt tot diermeel toen nog verondersteld werd dat het dier leed aan hondsdolheid. Sinds 1994 is het in de Europese Unie niet toegestaan diermeel te voeren aan herkauwers, omdat die hierdoor besmet kunnen raken met de gekkekoeienziekte. Als boeren zich aan deze regel houden is er volgens minister Pinxten “strikt wetenschappelijk” geen probleem. Hij had er wel de voorkeur aan gegeven als de koe zoals alle vee dat verdacht wordt aan BSE te lijden onder extreem hoge temperatuur was verbrand. De 33 andere koeien van het boerenbedrijf waar de zieke koe is aangetroffen, zijn wel op deze manier vernietigd.