Maybach

In de reportage van de auto-show in Tokio (24 oktober) wordt vermeld dat Maybach een vroeger merk van Mercedes geweest zou zijn. Dit is niet geheel juist.

Dit was een onafhankelijke firma, die, opgericht in 1921 door Wilhelm Maybach, tot 1941 auto's produceerde, met 6- en 12-cylindermotoren, in totaal 2.300 exemplaren. Paradepaard was de in de jaren dertig geïntroduceerde Maybach Zeppelin, met 12 cylindermotor van 200 pk, voor die tijd een van de krachtigste.

Aan prins Bernhard werd een 'Zeppelin' aangeboden door koningin Wilhelmina bij zijn huwelijk. Het hoogste aantal werd geproduceerd van de 6-cylindermodel SW 38 (1100), dat een van de meest geavanceerde auto's van die jaren was met onder andere onafhankelijke vering voor en achter. Sinds 1956 ben ik in het bezit van een SW-38. De eerste eigenaar was de Spaanse ambassade in Berlijn, tijdens de oorlogsjaren. Er zijn in totaal nog ongeveer 100 Maybachs over. De fabriek bestaat nog; Motoren und Turbinen Union in Friedrichshaven.

    • Dr. J.E. Vincent