Kohl, Chirac 'praten verder' over Trichet

PARIJS, 6 NOV. De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Kohl “zijn overeengekomen om op korte termijn in contact te blijven” over de kwestie wie president wordt van de Europese Centrale Bank. Dat heeft de woordvoerster van Chirac gisteren gezegd nadat Kohl in Parijs een uur met Chirac had gesproken. Na het onderhoud stond noch Kohl noch Chirac de pers te woord.

“Het doel van het onderhoud was niet om een onmiddellijk antwoord, positief of negatief, te vragen aan de kanselier over de kandidatuur van de heer Trichet”, aldus de woordvoerster. Dinsdag maakten Chirac en premier Jospin in een gezamenlijk communiqué bekend dat Parijs de president van de Franse Centrale Bank kandidaat stelt voor het hoogste ambt van de Europese Centrale Bank. De Fransman is daarmee de concurrent geworden van de Nederlandse kandidaat voor de functie, Wim Duisenberg.

Volgens de woordvoerster van Chirac heeft deze “nogmaals de kanselier de redenen voor een Franse kandidaat in herinnering gebracht”. Ze voegde daaraan toe dat de twee leiders “in het verleden veelvuldig over de kwestie hebben gesproken”. Kohl zou overigens pas “korte tijd” voordat Parijs de kandidatuur van Trichet lanceerde door de Franse regering daarvan op de hoogte zijn gebracht.

Kohl had gisteren in Parijs ook een werkdiner met premier Jospin, die het Franse buitenlandse beleid in hoge mate mede bepaalt. Volgens bronnen in Parijs stond behalve de kandidatuur van Trichet ook de speciale werkgelegenheidstop van de Europese Unie (die op 20 en 21 november plaatsheeft in Luxemburg) en de uitbreiding van de Europese Unie op het programma. (AFP)