Kinderagenda

Er was eens....

Kijkkasten, een mysterieuze heksenbezem en een vertellersstoel. Op de tentoonstelling 'Er was eens een sprookje....' in het Centrum Beeldende Kunst (CBK)in Leiden maken bezoekers een soort wandeling door een sprookjesboek. Ze komen oude, nieuwe, bekende en onbekende sprookjes tegen en voorwerpen uit die sprookjes, gemaakt door kunstenaars. Zo zijn er twee kijkkasten: een met Kabouter Eenzaam (die helemaal alleen op een planeet zit) en een met de schelpenrover, een monster dat op z'n schip zit en zijn niet zelf gevonden schelpen bewaakt, dag en nacht.

Verder kom je een grote sprookjeskoffer tegen, een kroonkabinet en twee enorme bronzen schoenen voor een heks van adel. Kinderen kunnen zich als heks laten fotograferen en op 12, 19 en 26 nov zijn er rondleidingen voor kinderen vanaf 9 jaar. De rondleidingen beginnen om 14u30 in het CBK en eindigen in de centrale bibliotheek waar tot 16u30 wordt voorgelezen in de sprookjesachtige voorleeshoek en waar kinderen ook kunnen werken aan een 'lees- en zwoegboek' met korte verhalen, gedichten en een toneelstuk. Op de zwoegpagina's wordt geleerd hoe ze moeten heksen, toveren en een schilderij maken. Per rondleiding kunnen 15 kinderen mee. Voor scholen uit de buurt is er ook een lesprogramma voor groep 5 t/m 7.

*Er was eens een een sprookje...expositie over sprookjes en sprookjesfiguren van 8 nov t/m 7 dec in het CBK, Hooglandse Kerkgracht 19/21, Leiden. Rondleidingen voor kinderen vanaf 9 jaar op 12, 19 en 26 nov.

Aanmelden 071-5165369 à ƒ5.

BoekieBoekie

Nog even en dan zijn ze weer vertrokken: de tien tijdmachines van BoekieBoekie in de Artoteek Rijnmond in Rotterdam. Nu tikken ze nog of branden, landen of vliegen. Op de stoep voor de tentoonstelling De Tijdmachine is ook de BoekieBoekie-mobiel geland en in die machine kunnen kinderen vanaf 6 jaar op za 8 nov van 14 tot 16u meedoen met de kinderkunstclub. Speciaal voor Sint Maarten wordt er een kunstlampion gemaakt en, hoe kan het ook anders, een eigen tijdmachine. In de artoteek zelf kunnen kinderen op het vliegende tapijt van Dora Dolz luisteren naar verhalen van bekende en onbekende sterren van BoekieBoekie. Elk half uur is er een nieuw verhaal en na afloop is er een 'live-telefoonverbinding' met de schrijver, zodat de lezertjes vragen kunnen stellen aan o.a. Sanne de Heer, Susanne Klinkhamer en Katrien Hollander. Ook wordt de BoekieBoekie-mobiel opnieuw beschilderd, dit keer door kunstenaar Hans Leijdekkers. Kinderen die van schilderen houden, kunnen zich opgeven via 010-4767381, dan horen ze hoe laat ze worden verwacht.

*Kinderkunstclub in Artoteek Rijnmond/Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam op za 9 nov voor kinderen vanaf 6 jaar, kosten ƒ5, reserveren 010-4767381.

Lezersfeest

Ook in Rotterdam is op za 8 nov de Dag van de Lezer met een uitgebreid kinderprogramma in de pas vernieuwde Centrale Bibliotheek. Het begint om 11u wanneer Ester Scheltwacht voorleest uit 'Kleine Sophie en Lange Wapper'. Van 11u30-13u zijn de opa's en oma's aan de beurt: zij hebben de lievelingsboeken uit hun jeugd meegenomen of de favoriete boeken van hun kleinkinderen en lezen daar uit voor. Drie leeshulpen, die samen met hun 497 collega-ambtenaren elke week basisscholen in Rotterdam bezoeken om daar voor te lezen, komen van 13-15u30. Wil je verhalen ook eens in het Papiaments horen dan kan je van 15-16u30 terecht.

*Kinderlezersfeest op za 8 nov in de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam van 11-16u30. De toegang is gratis.

Kompas lezen

Columbus, Magalhaes, Vasco da Gama, wereldreizigers van eeuwen geleden die met hun schepen zonder boordcomputer, satelliet en radio toch werelddelen ontdekten. Ze kwamen niet altijd op de plaats terecht die ze gepland hadden, maar met alleen een kompas en soms een kaart was een expeditie naar onbekende oorden ook niet makkelijk. Over kompas lezen gaat de kindermiddag op za 8 nov in Bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten. Er wordt verteld waarom en waarvoor je een kompas nodig hebt en daarna wordt er een wandeling gemaakt, waarbij er een route is uitgezet met alleen de woorden: Noord, Oost, Zuid en West. Als je zelf een kompas hebt, neem die dan mee. Er zijn ook kompassen in het bezoekerscentrum beschikbaar.

Kompas lezen voor kinderen vanaf 10 jaar. Za 8 november om 14u in Bezoekerscentrum Oisterwijk, Van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk. Kosten ƒ1,50, aanmelden 013-52119209.

Sterren kijken

Planeet Venus prijkt al aan de avondhemel nog voordat de zon helemaal is ondergegaan. Jupiter is duidelijk aan zijn wolkenbanden en vier grote manen te herkennen en Saturnus is te herkennen aan zijn ringenstelsel. En dan is er ook nog de maan, nu heel goed te bekijken met z'n kraters en gebergten. Volgens Planetarium, Sterrenwacht en Ruitevaartcentrum in de Kruittoren is vrijdagavond 7 nov een goede avond om door de sterrenkijker naar deze en andere hemellichamen te kijken. De Nijmeegse afdeling van de Nederlandse Jeugdvereniging voor Ruimtevaart en Sterrenkunde organiseert dan een sterrenkijkavond, die om 19u begint. Bij slecht weer worden van deze hemellichamen de allernieuwste kleurenfoto's geprojecteerd. *Sterrenkijkavond op vrijdagavond 7 nov om 19u in Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum in de Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen. Inl 024-6419929.Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker