Europees parlement herziet eerder Commissiebesluit; Beatrix mag op euro prijken

BRUSSEL, 6 NOV. Koningin Beatrix mag toch prijken op de euro, de toekomstige Europese munt. Het Europees Parlement heeft dat vanochtend met een grote meerderheid besloten. Het Parlement verwerpt daarmee het ophefmakende besluit van zijn economisch-monetaire commissie vorige week dat op de euro's geen nationaal embleem moet staan.

Het voorstel om de euromunt te 'ontkronen' kwam van PvdA-Europarlementariër Alman Metten, op aandrang van consumentenorganisaties. Zij vrezen dat de grote verscheidenheid van nationale emblemen fraude en verwarring in de hand zou werken. Inmiddels zijn echter de Britse socialisten tegen het voorstel, mede onder druk van de publieke opinie. Bij een toekomstig referendum over de eenheidsmunt zou juist de 'eigenheid' veel Britse burgers over de streep kunnen trekken, menen Labour-afgevaardigden.

Ook bij de christen-democraten is een meerderheid voor een nationale kant van de euro. Ze hechten grote waarde aan eigen identiteit en het psychologische effect op de Europese burgers, zei gisteren woordvoerster monetaire zaken Karla Peijs (CDA). Pas over 7,5 of 10 jaar wil ze praten over één Europese munt omdat de bevolking dan met de euro vertrouwd is. De liberale fractie is eveneens tegen een eenvormige munt, in verband met de acceptatie door de burgers.

De christen-democraat Peijs uitte gisteren kritiek op de Nederlandse regering die te weinig zou doen om de burgers voor te lichten over de euro. Het nationaal forum, onder leiding van Financiën, geeft alleen passieve voorlichting. Minister Zalm weerlegde gisteravond haar kritiek. Volgens hem verloopt de voorlichting, na een bureaucratisch moeizaam begin, nu uitstekend.