Duisenberg/Trichet

FINANCIAL TIMES

Het Franse besluit om een Fransman voor te dragen als topman van de Europse Centrale Bank, was nauwelijks een verrassing. De naam van de kandidaat, Jean-Claude Trichet, hoofd van de Franse Bank, was wat minder voorspelbaar gezien zijn clashes met president Chirac. [...] Tegenover Duitsland staat Frankrijk op verlies in de discussie over economische en monetaire eenwording en dus wil Frankrijk een overwinning boeken. Dat betekent: zet een Fransman aan de top. Trichet is een bekwame kandiaat. [...] Maar dat is Duisenberg ook. [...] De vraag is niet of Trichet een geschikte kandidaat is maar of het verstandig is hem deze post te doen laten bekleden. [...] Een van de voordelen van een kandidaat van een kleiner land is, dat hij niet snel geneigd zal zijn vooral oog te hebben voor de belangen van zijn land van herkomst, maar zich in dienst te stellen van het geheel. [...] Europa is erbij gebaat wanneer de Europese Centrale Bank wordt aangevoerd door iemand die aanvaardbaar is voor zoveel mogelijk landen en wiens benoeming op de meest open manier plaats heeft. Tegen deze achtergrond komt de Franse poging om Duitsland ertoe te brengen Duisenberg te passeren ten gunste van Trichet, de geloofwaardisgheid van een instituut in wording, niet ten goede.