Doden bij noodweer in Spanje en Portugal

MADRID, 6 NOV. Zware regenval en overstromingen hebben het leven gekost aan zeker 34 mensen in de zuidelijke helft van Spanje en Portugal. In de Spaanse stad Badajoz kwamen toegangswegen onder water te staan. Een belangrijk deel van het auto- en treinverkeer zuidelijk van Madrid ondervond grote hinder van de regenval.

Het noodweer trof vooral de Spaanse regio Extremadura en het zuiden van Portugal. In en rond Badajoz kwamen 22 mensen om het leven bij overstromingen. In Portugal werden vanochtend tien doden geteld. Gevreesd wordt dat meer slachtoffers worden ontdekt zodra het water in de overstroomde gebieden zakt.

Honderden doorgaande wegen zijn afgesloten voor het verkeer. In Madrid ontstond een verkeerschaos doordat de tunnels van de ringweg M30 onder water kwamen te staan. Wijken aan de rand van de stad raakten geïsoleerd door buiten hun oevers tredende rivieren. In Badajoz kwam het telefoonverkeer stil te liggen en viel de elektriciteit uit door omgewaaide verbindingspalen. Honderden mensen moesten gedurende de nacht uit hun huizen geëvacueerd worden als gevolg van de wateroverlast.

Een wijk aan de rand van Badajoz moest vanochtend ontruimd worden omdat een stuwmeer niet langer in staat was de wassende waterstroom op te vangen. Reddingsploegen moesten voorts in actie komen om automobilisten te bevrijden die vast kwamen te zitten op de overstroomde wegen. Diverse treinen ontspoorden als gevolg van de regenval. Op veel plaatsen werd de bevolking geadviseerd niet te reizen en geen gebruik te maken van doorgaande wegen. Via de radio werden adviezen gegeven voor veilige schuilplaatsen.

Volgens de weersverwachting trekt het regengebied dat de overlast veroorzaakt vandaag in noordoostelijke richting over Spanje. Verwacht wordt dat de buien vandaag in vrijwel heel Spanje zullen aanhouden. Tevens wordt gewaarschuwd voor hevige windstoten, met name aan de kusten van de Middellandse Zee.

In Portugal werd vooral het district Ourigue tussen Lissabon en de Algarve getroffen door de zware regenval. In totaal zijn in Portugal de afgelopen twee weken door hevige regenval en stormen 39 mensen om het leven gekomen. Bij een storm op de Azoren lieten 29 mensen het leven in een aardverschuiving.