Cijfers van Shell kunnen beurs geen impuls geven

AMSTERDAM, 6 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanochtend nauwelijks op de jongste kwartaalcijfers van Shell, dat als Koninklijke Olie voor 10 procent meeweegt in de AEX-index. De beursindicator stond aan het begin van de middag op 871,68 punten, 6,86 punten lager dan gisteren. De koers van de 'Olies' daalde met 1,90 naar 103,10 gulden.

AMSTERDAM Shell presenteerde een daling van de winst in ponden van 5 procent, maar in guldens ging de winst met 21 procent omhoog. Koninklijke Olie bevond zich echter op het Damrak in een neergaande markt. Beleggers lieten de beurs links liggen, hetgeen handelaren toeschreven aan de onzekerheid op Wall Street en de Aziatische beurzen.

Akzo verloor vanochtend 3,40 gulden op 339,60. KLM moest van de flinke winststijging na de dinsdag gepubliceerde goede halfjaarcijfers 1,30 inleveren op 74,70. Stork moest een zelfde bedrag terug naar 81,20. Ahold leverde een gulden in op 50,50 en Aegon 1,20 op 155,20. De Amerikaanse dollar begon de handel op de Europese valutamarkten vandaag onveranderd. In Amsterdam werd vanochtend 1,9445 gulden genoteerd.

NEW YORK De onzekerheid onder de Amerikaanse beleggers is nog niet verdwenen. De effectenhandel in New York had derhalve een warrig verloop. De Dow Jones-index steeg uiteindelijk minimaal: met 3,44 punten tot 7692,57.

HONGKONG De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Hongkong zijn vandaag voor de derde achtereenvolgende dag gedaald. De Hang Seng-index sloot met een verlies van 269,19 punten (2,5 procent) op 10.412,56. De hoogste bestuurder van Hongkong, Tung Che-hwa, herhaalde nog eens dat de koppeling van de Hongkong-dollar aan de Amerikaanse dollar niet wordt opgegeven. Dat vereist voorlopig een hoge rente om speculatie tegen de munteenheid tegen te gaan.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index steeg met 85,82 punten (0,52 procent) tot 16.533,87. Handelaren schreven dat vooral toe aan een stijging van de koers van de dollar tegenover de yen.