BELGISCHE KAAS MET KONINKLIJKE GOEDKEURING

Onze naaste buren winnen het van ons. In België wordt zo'n 18 kilo kaas per hoofd van de bevolking per jaar gegeten. De Duitsers halen de 20 kilo en de Nederlanders komen niet verder dan 14 kilo.

Nederlanders zijn vooral kaas-op-brood eters. Wij eten met z'n allen (per hoofd van de bevolking) minder dan 1 kilo 'speciaal' kaas. Kaas als nagerecht op een plankje heeft het hier niet gehaald. Vandaar die derde plaats. Vandaar dat de Belgen hun lekkere Passendale kaas in plakjes aan ons willen gaan verkopen. In een ingenieus bedachte nieuwe plastic verpakking liggen daar 4 ferme plakken Passendale die bij elkaar zo'n 150 gram wegen en ƒ 4,99 kosten. Deze handige kaasverpakking, waarin de kaas de smaak behoudt, is hersluitbaar en kan minstens 20 keer heropend worden. Echt iets voor het Hollandse huishouden. We zijn verzot op 'het tweede gebruik' en stoppen in de lege potjes yoghurt en slagroom die zuinig worden bewaard graag restjes tomatensoep of een overgebleven bal gehakt. In 1932 begonnen de heer en mevrouw Romain Donck-Spruytte met de kaasmakerij Passendale in het gelijknamige plaatsje. Deze ambachtelijk gemaakte kaas, die overigens ook als gewone kaas te koop is en er dan uitziet als een rond lichtbruin brood, heeft zesmaal achtereen de Belgische Gouden Medaille voor 'kaas van het jaar' gewonnen. Toen koning Boudewijn en koningin Fabiola in 1983 een bezoek brachten aan de kaasmakerij vertelde de vorst dat hij elke ochtend bij zijn ontbijt Passendale kaas at en dat hij als hij in zijn buitenverblijf in Spanje vertoefde zijn Passendale liet overkomen. Aan deze koninklijke recensie heb ik slechts een recept voor een met kaas naar keuze gegratineerde pompoensoep toe te voegen:

Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Snijd de gewassen prei in ringen. Verwijder schil en pitten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Bak de pompoen, op een niet te hoog vuur, in olijfolie in een koekepan. Voeg na ongeveer 15 minuten de tomaten en prei toe en laat de groenten nog eens 10 minuten bakken. Pureer de groenten en roer de puree door de hete bouillon die op smaak wordt gebracht met zout, peper en een beetje room. Schep de soep in vuurvaste kommen en strooi er kaas op. Zet de kommen even onder de gril om de kaas te laten gratineren. Strooi wat fijngeknipte bieslook en geroosterde zonnebloempitten op de gesmolten kaas en dien meteen op.

500 gram pompoen 250 gram tomaten 2 preien olijfolie 1 liter kippenbouillon 4 eetlepels room 50 gram gerasptea kaas zout en cayennepeper bieslook 2 theelepels zonnebloempitten

    • Anne Scheepmaker