Apparatuur verborgen; VN: Irak knoeit met camera's

BAGDAD, 6 NOV. Irak heeft de opschorting van wapeninspecties door de Verenigde Naties aangegrepen om gevoelige apparatuur te verbergen en heeft geknoeid met bewakingscamera's van de VN. Dat meldde Richard Butler, het hoofd van de ontwapeningscommissie van de VN, gisteravond.

Toen het inspectie-team van de VN vanmorgen arriveerde op de twee locaties waar apparatuur zou zijn verplaatst, werd de Amerikanen in het gezelschap opnieuw de toegang geweigerd. Daarop trokken de VN hun inspecteurs voor de vierde opeenvolgende dag terug op hun hoofdkwartier in Bagdad.

Drie VN-diplomaten hebben vanmorgen de besprekingen met Iraakse functionarissen hervat. Zij pogen de regering van Saddam Hussein te overreden om de wapeninspecties niet langer te hinderen en het dreigende conflict tussen Bagdad en de internationale gemeenschap te deëscaleren.

Butler schreef gisteren een brief aan de Veiligheidsraad. Daarin zegt hij over bewijzen te beschikken dat de Irakezen sinds de opschorting van de inspecties testapparatuur, die kan worden gebruikt voor afstelling van verboden raketgyroscopen, hebben verplaatst en met controlecamera's van de VN hebben geknoeid. Lenzen zouden zijn bedekt en de verlichting in de bewaakte ruimten met gevoelige apparatuur zou zijn uitgeschakeld. Volgens Butler kunnen onderdelen van de bewaakte apparatuur “in enkele uren” geschikt worden gemaakt voor de productie van biologische wapens. Hij herinnerde de Raad eraan dat verplaatsing van te inspecteren apparatuur is verboden zonder voorafgaande toestemming van de VN.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Saeed al-Sahaf, zei vanmorgen tegen het officiële persbureau INA dat enkele systemen waren verplaatst uit angst voor “Amerikaanse agressie”. Hij kondigde aan dat de apparatuur zal worden teruggebracht in de oude positie en dat VN-inspecteurs worden uitgenodigd poolshoogte te nemen.

Gisteren hebben de drie VN-diplomaten - een Algerijn, een Argentijn en een Zweed - tweemaal beraadslaagd met een Iraakse delegatie, onder wie vice-premier Tareq Aziz, de minister van Oliezaken en de ambassadeur bij de VN. Volgens de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi verliepen de gesprekken in een “ontspannen sfeer”. Zijn delegatie zou “de boodschap hebben overgebracht”, namelijk dat Saddam Hussein zijn bevel aan de Amerikaanse inspecteurs om het land te verlaten, moet intrekken. De VN-delegatie zal nog twee dagen in Bagdad blijven.

In Washington zei president Clinton gisteren dat hij “geduld wil betrachten” en de VN-pogingen om Irak op andere gedachten te brengen wil afwachten. Hij drong er bij de bondgenoten van de VS op aan hetzelfde te doen. “De beleidslijn die we nu volgen, is frustrerend”, aldus Clinton, “want hij vereist geduld en zelfdiscipline op lange termijn”. (AP, Reuter)