Agenten Warmoesstraat vrij

AMSTERDAM, 6 NOV. De twee agenten van Amsterdamse bureau Warmoesstraat die vastzaten in verband met de dood van de 48-jarige A. van Driel, zijn op vrije voeten gesteld. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis geschorst op verzoek van de officier van justitie.

Justitie diende het verzoek tot vrijlating in vanwege persoonlijke omstandigheden van de agenten. Volgens een justitie-woordvoerder is het ongebruikelijk dat de officier van justitie dit verzoek doet, maar ze zegt verder niet in te kunnen gaan op de redenen. Voor het onderzoek is volgens haar niet meer noodzakelijk dat de twee agenten vast blijven zitten.

De twee verdachten, een 38-jarige en een 26-jarige hoofdagent, zaten respectievelijk zes en twee weken vast. Van Driel kwam op 22 september om het leven nadat agenten hem hardhandig uit bureau Warmoesstraat hadden gezet. Hij kwam daarbij hard op de straat terecht. Justitie verdenkt de twee agenten van doodslag dan wel zware mishandeling de dood tot gevolg hebbend. Ook een derde agent is verdachte in deze zaak, maar hij werd niet vastgehouden.

Het onderzoek naar de dood van Van Driel is nog niet afgerond. Afgelopen week is de verwijdering uit het bureau gereconstrueerd.