Affaire beursfraude breidt zich uit; Manager fonds Philips opgepakt

ROTTERDAM, 6 NOV. Justitie in Amsterdam heeft dinsdagavond een adjunct-directeur van het Philips Pensioenfonds aangehouden op verdenking van belastingfraude. De aanhouding vloeit voort uit het lopende onderzoek naar fraude op de Amsterdamse effectenbeurs.

Dit heeft een woordvoerster van het openbaar ministerie in Amsterdam vanochtend bevestigd. Een woordvoerder van Philips onderstreept dat het pensioenfonds zelf geen onderwerp van onderzoek is. “Het gaat kennelijk om privé-handelingen. Er is geen onderzoek geweest bij Philips of bij het Pensioenfonds”, aldus de zegsman. Bronnen in de financiële wereld gaan ervan uit dat het om het hoofd beleggingen F.H. gaat, die dinsdagavond is aangehouden.

De verdenking tegen hem is gerezen door belastend materiaal dat tijdens huiszoekingen op 24 oktober is gevonden. De grootscheepse actie van justitie, Economische Controledienst (ECD) en FIOD was gericht op een mogelijk beursfraude waarbij het commissionairshuis Leemhuis & Van Loon een centrale rol zou spelen.

Bij het commissionairshuis werden zogeheten gecodeerde rekeningen gevonden, waarbij de identiteit van de houders geheim wordt gehouden. Met de recente aanhoudingen lijkt justitie een aantal codes gekraakt te hebben. Vorige week bleek directeur T. van K. van Holland Casino's over een geheime rekening te beschikken.

Directeur G. Möller van de effectenbeurs in Amsterdam vindt dat er hard moet worden opgetreden tegen fraudeurs. “Als er rottigheid is, moet dat zo snel mogelijk worden aangepakt. Als dat pijn doet, dan moet dat maar”, aldus Möller in een reactie.

De verdachten H.V. van Leemhuis & Van Loon en D. de G. van de Zwitserse effectenbank ESC kunnen voor nog eens dertig dagen worden vastgehouden, zo heeft de persofficier van justitie gisteren bekendgemaakt. Als reden voor de verlenging van het voorarrest (sinds 24 oktober) noemt hij het belang van het onderzoek.

Algemeen directeur J.H. Pontier van effectenbank Bank Bangert Pontier is vanmorgen tijdelijk teruggetreden als lid van de raad van commissarissen van de Amsterdam Exchanges, de combinatie van de Amsterdamse effecten- en optiebeurs.

In het onderzoek naar de beursfraudezaak rond effectenkantoor Leemhuis & Van Loon heeft justitie bij Bank Bangert Pontier rekeningen aangetroffen van E.J. Swaab, tot zeer recent directeur van Financial Trading & Consultancy (FTC).

De Vereniging voor de Effectenhandel (VvdE), die tot 1 januari van dit jaar het bestuur voerde over de Amsterdamse Beurs, heeft verontwaardigd gereageerd op de suggestie dat de Vereniging het toezicht op de beurshandel heeft verwaarloosd. Het was juist de justitie die niet voldoende was toegerust om op de naleving van de regels toe te zien, schrijft voorzitter B.F. baron van Ittersum aan minister Zalm van Financiën.