Advocaten staken voor efficiënte Franse justitie

PARIJS, 6 NOV. De actie valt een beetje weg in het geweld van de landelijke staking van vrachtwagenchauffeurs, maar het merendeel van de 35.000 Franse advocaten voert vandaag ook actie. Niet voor een betere beloning maar voor een efficiëntere justitie.

De Franse advocaten hebben met instemming kennisgenomen van de voornemens van de regering-Jospin om vooral het openbaar ministerie onafhankelijker van de politiek te maken. Ook de lichte toename van de justitie-begroting voor volgend jaar hebben zij toegejuicht. Maar, betoogt de vakbond van advocaten, de nood bij de rechtbanken is zo hoog dat veel meer op korte termijn nodig is.

De laatste twintig jaar is het aantal zaken met 235 procent toegenomen. Het aantal rechters daarentegen is sinds 1857 ongeveer stabiel gebleven: 6.000 (tegen 25.000 in Duitsland). De sociale kamer van de rechtbank in Douai (Noord-Frankrijk) heeft een achterstand van 7.000 zaken. In Pontoise moeten vier rechters 6.000 familiezaken per jaar behandelen. Het gevolg is, volgens de advocaten, dat bij een echtscheiding alleen al acht tot tien maanden verstrijken tussen het eerste verzoek en de verplichte verzoeningspoging, een formaliteit die minder dan drie minuten duurt.