Washington treft sancties tegen Soedan

WASHINGTON, 5 NOV. De Amerikaanse regering heeft gisteren “zware economische sancties” ingesteld tegen Soedan wegens “zijn voortgaande steun aan internationaal terrorisme, zijn pogingen om buurlanden te destabiliseren en zijn afgrijselijke gebrek aan respect voor de mensenrechten”.

Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright maakte dit gisteren bekend. Volgens de Amerikaanse regering zat het regime in Khartoum achter de (overigens mislukte) moordaanslag in juni 1995 op de Egyptische president, Hosni Mubarak, in Ethiopië. Verder zou Soedan een toevluchtsoord zijn voor aanhangers van moslim-extremistische groeperingen.

Vorig jaar stelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties al sancties in tegen Soedan. Resolutie 1054 van de Raad verplicht alle landen de Soedanese diplomatieke vertegenwoordigingen in omvang te beperken, maakt een eind aan de bewegingsvrijheid van Soedanese regeringsvertegenwoordigers in het buitenland en verbiedt het houden van internationale conferenties in Soedan. Toen de resolutie werd aangenomen zeiden de Verenigde Staten al dat deze niet hard genoeg was.

De Amerikaanse handel met Soedan bedraagt 70 miljoen dollar (ongeveer 140 miljoen gulden), waarvan 50 miljoen dollar (ongeveer honderd miljoen gulden) Amerikaanse exporten naar Soedan. Een hoge Amerikaanse functionaris zei gisteren daarom dat “de maatregel meer een principe aangeeft dan iets anders”. Daarnaast onderstreepte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat “in individuele gevallen” uitzonderingen op het economische embargo mogelijk zijn als “het Amerikaanse nationale belang” dat vereist.

Volgens bronnen bij het Amerikaanse ministerie bestaat de mogelijkheid tot uitzondering vooral voor Arabische gom, dat bij de bereiding van sommige frisdranken wordt gebruikt. De helft van de Soedanese export naar de Verenigde Staten (ongeveer negen miljoen dollar, achttien miljoen gulden) bestaat uit Arabische gom. (AFP, AP, Reuter)